Yüksek Tansiyonu Düşürmeye En Çok Yardım Eden Gıdalar
Daha az sodyum tüketmek tansiyon seviyesini düşürmek için
önemli olabilir, ancak bazı yiyeceklerden daha da fazla tüketmek kalbiniz ve
atar damarlarınız için iyidir. Yüksek tansiyon için yararlı olan doğal ilaçları
kaçırmayın.
Yeşil
Yapraklı Sebzeler
Harvard Tıp Fakültesinde yapılan bir çalışmaya göre
ıspanak, roka vb. pek çok yeşil yapraklı sebze kan basıncını düzenliyor. Yeşil
yapraklı sebzeler, kan basıncı kontrolünde önemli mineraller olan potasyum ve
magnezyumu içeriyor. Bu besinler DASH diyetinin ( Hipertansiyonu durdurmak için
diyetsel yaklaşımlar) önemli bir parçasıdır. DASH diyeti kan basıncını düşüren
çeşitli yiyecekleri içerir. Potasyum bakımından zengin bir diyet uygulamak, kan
basıncını yükselten ve vücutta fazla miktarda bulunan sodyumun atılmasında
yardımcı oluyor. Beslenme uzmanı Joy Bauer’e göre magnezyum sağlıklı kan
akışını destekliyor.
Yağsız
Süt
Bauer’in web sitesine göre, bir bardak süt % 10 oranında kan basıncını düşürmeye yardımcı
D vitamini içeriyor. Bu rakamlar kulağa etkileyici gibi gelmese de D vitamini
kalp hastalığı riskini %15 oranında düşürüyor. Diğer araştırmalar, düşük
kalsiyum seviyesine sahip kişilerin yüksek tansiyon geliştirme riskinin çok
fazla olduğunu gösteriyor.
Yumurta
Yumurtanın kalp sağlığı için uygun olmadığını
düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Daha önceki çalışmalar, yumurta sarısının kalp
hastalığı riskini arttırmadığın gösteriyor. Son yapılan araştırmalar ışığında Amerikan
Kimya Derneği toplantısında sunulan sonuçlara göre yumurta beyazı kan basıncını
düşüren yiyecekler arasında yerini aldı. MenHealth.com’un bildirdiğine göre
ratlar üzerinde bir deney yapıldı. Birinci grupta kan basıncı
yüksek olan ratlar yumurta beyazının içerdiği bir proteinle beslendi. İkinci
grupta ise kan basıncı yüksek olan ratlara kan basıncını düşürücü Captopril
ilacı verildi. Sonuçlar karşılaştırıldı ve anlamlı ölçüde yakın bulundu. Daha
fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen yumurta iyi bir protein, D vitamini
ve diğer sağlıklı besin maddelerinin kaynağıdır.
Brokoli
Brokoli, kan basıncını düzenleyen mineraller olarak görev
yapan magnezyum, kalsiyum ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Aslında bu üç minerali
yüksek oranda içeren pek çok besin tansiyonu düşürmek için uygun besinlerdir. Hayvanlar
üzerinde yapılan önceki araştırmalar, yüksek oranda brokoli filizleri içeren diyetin,
kan basıncını düşürmede etkili olduğunu gösteriyor. Aynı araştırma brokoli
filizlerinin kardiovasküler
hastalıkları ve inme riskini de azaltmada yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Brokoli filizi, yüksek tansiyonda rol oynayabilen atardamarın hasar görmesini
azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli bileşikler de içerir.
Pancar Suyu
Amerikan Kalp Derneği Dergisi Hypertension’da Nisan 2014’te yayınlanan bir araştırmaya göre düzenli pancar suyu tüketen insanların kan basıncında düşüş yaşandı. Burada sihirli madde nitrik okside dönüşen nitrattır. Nitrikoksit kan damarlarını genişleten ve kan akışına yardımcı olan bir gazdır. Günde bir bardak pancar suyu kan basıncını daha düşük ve sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olabilir.
Susam
Ve Pirinç Kepeği Yağları
American Heart Association bilimsel oturumlarında
bildirildiğine göre iki yağın karışımı ile beslenen insanların kan basıncında ciddi
ölçüde düşüş görüldü. Araştırmacılar
etkin yağ asitlerinin sesamin, sesamol ve orizanol gibi antioksidanlardan
kaynaklandığına inanıyorlar.
Muz
Kan basıncını
düşüren yiyecekler, genellikle potasyum ve benzeri bileşenleri yüksek oranda
içeriyor. Tansiyon düşürücü ve potasyum yönünden zengin olan muz, yaklaşık 420
mg potasyum içerir. Bir başka deyişle muz Amerikan Kalp Birliğinin günlük olarak tüketilmesini
tavsiye ettiği 4700 miligram potasyumun % 11 ini içeriyor.
Ancak şaşırtıcı şekilde,
birçok sebzede muzdan daha fazla potasyum bulunuyor. Sözgelimi bir
fincan pişmiş kuru fasulye yaklaşık 1200 mg, avokado 975 mg potasyum içerir.
Bitter
Çikolata
Tansiyonu düşüren ve tadı mükemmel yiyeceklere bir örnek
vermek gerekirse bitter çikolata listenin başında yer alır. Prevention.com’a
göre bitter çikolata kan damarlarını
daha elastik hale getiren flavanol adı verilen antioksidanlar açısından
zengindir.
Keten
Tohumu
Yemeklerin üzerine serpilmiş keten tohumu, kan basıncı
değerleriniz üzerinde büyük etki yaratabilir. 2013 yılında Hipertansiyon
dergisinde yayınlanan bir araştırmada yüksek tansiyon ve periferik arter
hastalığı olan katılımcılar günlük 30 gram öğütülmüş keten tohumu yemişlerdir.
Altı ay sonra sistolik kan basıncı ( en yüksek sayı) en fazla 15 mm Hg ve diyastolik
kan basıncı en fazla 7 mm Hg olarak ölçüldü.
Kuru
Fasulye
Prevention.com’a göre kan basıncınızı düşürmek için sadece
sodyumu kesmek yeterli değildir. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum bu konuda mucize
üçlüdür. Bu üç mineralden en az ikisini yüksek düzeyde içeren yiyecekler
tüketmelisiniz. Kuru fasulye tüketirseniz her üç mineral için de bonus almış
olursunuz. Sadece bir bardak kuru fasulye günlük tüketilmesi gereken kalsiyumun
% 13’ünü, magnezyum’un % 30’unu ve ihtiyaç duyulan potasyumun % 24’ünü içeriyor.
Nar
2012 Yılında yapılan bir çalışmada göre 4 hafta boyunca her
gün 330 ml nar suyu içen sağlıklı yetişkinler incelendi. Deneklerin sistolik ve
diyastolik kan başınçlarında düşme olduğu saptandı. Bu yüzden sabahları
içtiğiniz portakal suyunu, kalp dostu nar suyunun 1.5 bardağı ile değiştirmek
isteyebilirsiniz.
Yulaf
Ezmesi
Yulaf ezmesi tansiyonu düşüren yarı işlenmiş gıdalardan
biridir. Bunun nedeni doğru miktarda diyet lifi ve kepekli tahılların alınmasının
normal kan basıncını korumak için hayati önem taşımasıdır. Yulaf ezmesi, diyet lifi ve kepekli tahıl için oldukça
lezzetli bir alternatiftir.
Klasik çalışmalar yulaf ezmesi tüketmenin sistolik ve
diyastolik kan basıncını azaltabileceğini kanıtlıyor. Ayrıca lif ,sağlıklı
vücut ağırlığınızı korumanıza ve yüksek tansiyon için bir risk faktörü olan
obeziteyi önlemenize yardımcı olabilir.
Fermente
Gıdalar
Probiyotik açısından zengin yiyecekleri tüketmek yüksek
tansiyon üzerinde ılımlı bir etkiye sahiptir. 8 Haftadan daha uzun süre düzenli
olarak çoklu probiyotik bakteri içeren gıdalar tüketen yetişkinler incelendi. Deney sonunda katılımcılarının
tansiyon değerleri üzerinde olumlu sonuçlar elde edildi.
Mercimek
Mercimek sadece protein ve lif kaynağı olmakla kalmaz, aynı
zamanda kan basıncını da etkiler. Bunun sebebi potasyum açısından zengin bir
kaynak olmasıdır. Lentis.org’a göre 100 gr. Kırmızı mercimek bir
muzdan daha fazla potasyum içeriyor.
Yoğurt
Yağsız süt hayranı değilseniz yoğurt, süt
gereksinimlerinizi karşılamak ve yüksek tansiyonla mücadele etmek/düşürmek için
harika bir alternatif olabilir. Amerikan Kalp Birliğine göre, haftada 5 veya daha
fazla porsiyon yoğurt yiyen kadınlar, yüksek tansiyon geliştirme risklerinde %
20 azalma yaşadılar. Süt aynı zamanda sağlıklı kan basıncı için gerekli olan
kalsiyumu içerir. Kalsiyum Harvard Tıp Fakültesi araştırmalarında
belirtildiğine göre kan damarlarının rahatlamasını da sağlıyor.
Yaban
Mersini, Böğürtlen, Çilek, Vişne vb.
Flavonoidler düşük tansiyon ile ilişkilendirilmiştir. Bu
yüzden söz konusu meyveleri yulaf ezmenize eklemek de fayda var. Bir çalışma
yaban mersini, böğürtlen, çilek ve vişne tüketmek yoluyla antioksidan alan kişilerde
hipertansiyon gelişme riskinin % 8 azaldığını gösteriyor.
Sarımsak
Ve Baharatlar
Sarımsağın faydalı olmadığı herhangi bir şey var mı?
Baharatlar ve sarımsak kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmekle yakın
ilişkilidir. Bu doğal antibiyotik, sağlığa çok faydalı bir madde olana allisin
içeriyor. Yapılan pek çok araştırmada sarımsak yemenin, kan damarlarında
deformasyonu azalttığını ve böylece kan basıncını düzenlemede etkili olduğunu gösteriyor.
Karpuz
Karpuz ekstresi ve yüksek tansiyon üzerine yapılan bazı
araştırmalar incelendi. Buna göre karpuzda bulunan bir aminoasit olan sitrülinin
yüksek tansiyonu düzenlemede etkili
olduğu saptandı. Bir çalışma karpuz özü alanların özellikle ayak bileklerinde
ve kol arterlerinde kan basıcının azaldığını gösteriyor. Fareler üzerinde
yapılan diğer çalışmalar da karpuzun olumlu etkilerini gösteriyor.
Kivi
Kivi tansiyonu olumlu yönde etkileyen bir başka meyvedir.
Bazı araştırmacılar meyvelerin tansiyon üzerindeki etkisini inceledi. 8 hafta
boyunca günde 3 kivi yemenin, günde 1 elma yemekten çok tansiyonu düşürdüğünü
gösterdi. Günlük kivi porsiyonun, tansiyonu sadece hafif olarak yükselmiş
insanlarda kan basıncını düşürdüğü bulundu. Kivi ayrıca kan basıncını
düzenleyen mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
Somon
Ve Omega 3 Yönünden Zengin Balıklar
Somon ve yüksek Omega
3 içeren diğer balıklar yüksek tansiyonu olan insanlara fayda sağlıyor.
Araştırmalar Omega3’ün kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor. Amerikan Kalp Birliği
haftada en az 2 kez yağlı balık yemeyi öneriyor.
Tarçın
Bu baharat yapılan birkaç çalışmaya göre kısa vadede kan
basıncını düşürüyor. Uzun süreli etkisi konusunda daha fazla araştırma
yapılması gerekiyor, ancak yulaf ezmesi ya da meyve üzerine bir miktar tarçın
eklemek her zaman için faydalı olabilir. Bu bileşikler UC Davis’e göre
enflamasyonla mücadelede ve kan basıncın düşürmede etkilidir.
Zeytinyağı
Zeytinyağı tansiyon düzenleme konusunda çok faydalıdır. Bu faydası
içeriğindeki polifenollerden kaynaklanıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder