Kakao Yağı: Bilmeniz Gereken Yararları Kullanımı ve Evde Yapımı


 


Kakao yağı deyince aklınıza çikolata ve çikolatalı dondurma görüntüleri geliyor mu? Bu bileşen cilt kremlerinde ve güzellik ürünlerinde de önemli bir yere sahiptir. Kakao yağı tüketmek kalorileri toplamanıza yardımcı olabilir. Ancak cildinize uygulamak böyle bir etki yaratamazJ
Neden kakao yağın cildinizde kullanmak zorundasınız Size nasıl yardımcı olur. Bu soruların cevapları için yazımıza göz atın.

Kakao Yağı Nedir?

Kakao yağı kakao çekirdeklerinden elde edilen bir tür yağdır. Bu yağ şekerleme ve kozmetik endüstrisinde kullanılır. İlk önce taneler kavrulur daha sonra ise preslenir. Ayrılan yağ kakao yağı olarak adlandırılır.
Kakao 3000 yıldan daha fazla bir süreden beri ilaç olarak kullanılıyor. Aztekler ve mayalar kakao çekirdeğini para olarak da kullandılar. Son zamanlarda araştırmalar kakaodaki biyoaktif bileşikleri ve cilt sağlığı için potansiyel etkileri ortaya koydu.

Kakao Yağının Yağ Asidi Bileşimi

Kakao yağının sahip olduğu yağ asidi bileşimi aşağıdaki gibidir;
     Oleik asit % 34.5
  Stearik asit%34.5                                                  
  Palmitik asit % 26
      Linoleik asit% 3.2
     Hindistan cevizi yağı gibi kakao yağı da çoğunlukla doymuş yağdan oluşur. Toplam yağ içeriğinin % 57-64’ünü doymuş yağ asitleri oluşturur.  

Kakao Yağı Cildinize Nasıl Yarar Sağlar


 


 Yaşlanma Belirtilerini Geciktirir

Yüksek yağ içeriği nedeniyle kakao yağı diğer nemlendiricilere göre daha kalın ve yoğundur. Vücut ısınızda erir. Cildiniz tarafından kolayca emilir. Cildinizi nemlendirir. Bu sayede cildinizde kurumayı önler, cildinizin yumuşak ve genç kalmasını sağlar.
Kakao yağı yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenolleri içerir. Polifenoller cildinizin hassasiyetini azaltır ve dejenerasyonu önlemeye yardımcı olur. Kakao polifenollerinin cilt elastikiyeti üzerindeki etkisi, ticari olarak kullanılan ürünlerin cilt üzerine etkisiyle karşılaştırılabilir.
Kakao yağı ayrıca  kollajen üretimine yardımcı olabilir. Bu nedenle kırışık ve çizgilerin erken başlangıcına engel olur.

Göz Altı Kremi Olarak İşlev Görür

Kakao yağının cilt elastikiyetini artırabileceğini biliyoruz. Bu özelliği nedeniyle daha hassas olan göz altındaki cilde uyum sağlar. Kakao yağı cildinizin etrafındaki ve altındaki gözeneklerin sıkılaşmasını da sağlar.

Çatlamış Dudakları İyileştirebilir


Kakao yağı yumuşatıcı olarak işlev görür, yani dudaklarınıza koruyucu bir nemlendirici katman ekler. Bu da dudaklarınızın kurumasını ve çatlamasını önler. Kakao yağı yenilebilir bir yağ olduğundan toksik etkisi hakkında endişelenmenize gerek yok. Dudaklarınızı kakao yağı ile nemlendirmek, ağzınızdaki yaraları da tedavi edebilir.
Güvenilir kaynaklara göre bunlar kakao yağının cildinize fayda sağlayabileceği yöntemlerdir.


Kakao Yağının Cilde Diğer Faydaları


 Bunun yanı sıra kakao yağının cildinize daha farklı faydaları da vardır.

Çatlakları Azaltır


Kakao yağı cildi nemlendirir. Cildin esnekliğini arttırmaya yardımcı olur ve çatlak izlerinin görünümünü azaltır.

Egzama ve Diğer Deri Alerjilerinin Tedavisine Yardımcı Olur


 Kakao yağındaki E vitamini bu konuda aktif görev alır. Antioksidan ve vitamin özelliği vardır. Bu özelliği ile alerji etmeni olabilen mikroplarla savaşır ve tedavisine yardımcı olabilir. Aynı zamanda uygulandığı cildi yumuşak hale getirir.

Dövme Yaralarını Tedavi Eder

Kakao yağının nemlendirici özelliği dövme yaralarının iyileşmesinde yardımcı olabilir. Yine de bu konudaki çalışmalar yeteri kadar çok olmadığından, dikkatli olmanızın öneriyoruz.
Kakao yağının cilt üzerinde önemli derece etkisi olduğu için yine de kullanmadan önce dermatoloğunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Yanıkları Yatıştırır

Bunun için kakao yağının saf olduğundan emin olmalısınız.  Yanıktan etkilenen bölgelere yavaşça uygulayın. Saf olmasına dikkat edin. Herhangi bir alkol veya kokulu katkı maddesi içermemelidir. Rahatlatıcı bir etki için kakao yağını yanıktan etkilenen bölgelere yavaşça uygulayın. Eczaneden aldığınız ilaçlar kadar etkili olamaz ama yine de cildi ölçüde rahatlatıcı etkisi vardır.

Tıraş Kremi Olarak Kullanılabilir


Cildinizi tıraş ettikten sonra rahatlatmak için kullanabilirsiniz. Bu iş için bir avuç kakao yağı yeterli olur. Isı cildinizin gözeneklerini açıp ürünün daha iyi emilmesini sağladığı için banyodan sonra  kullanabilirsiniz.
Kakao yağını bu kadar önemli hale getiren onun kimyasal beslenme profilidir.

Kakao Yağını Evde Yapabilirsiniz


Gerekli Malzemeler

  Yeteri kadar kakao çekirdeği
  Soğuk su
  Fırın
  Fan
  Çekiç
  Elek
  Kase
  Kahve öğütücü
  Temiz Bez

 Uygulama

1. Kakao çekirdeklerini temiz soğuk suyla yıkayın. Böylece istenmeyen kalıntılar uzaklaşır.
2. Temizledikten sonra taneleri açık havada kurutun.
3. Çekirdekleri yaklaşık 90 dakika boyunca 55-75 derece aralığında kızartın. Isı tüm çekirdeklere eşit olarak uygulanmalıdır.
4. Taneleri anında soğutun. Kavrulmalarını önlemek için bu işlemi hızlıca yapın.
5. Tanelerin içini dış kabuktan ayırmak için her iki uçtan hafifçe çekiçle vurun. Isıl işlem gördüğü için dış kabuklar çoktan gevşemiş olacaktır.
6. Ezilmiş kakao çekirdeklerini altında bir kase bulanan eleğin içine dökün.  Taneleri hafifçe çalkalayın ve iç özünün alttaki kaba düşmesini sağlayacak şekilde bastırın. Kabuklar elek gözeneğinden geçemeyecek kadar büyük oldukları için üst kısımda kalırlar.
7. Elde ettiğiniz malzemeyi bir kahve öğütücüsü kullanarak öğütün. Öğütücünün ısısı, haznedeki yağı eritir. Artık elde ettiğiniz karışım kakao yağıdır. Bu sıvıyı pamuklu bir bezle alıp sürebilirsiniz.
Evde elde ettiğiniz kakao yağını kullanmadan önce cildinize bir yama testi uygulayın. Çünkü kakao yağı çok kuvvetli bir maddedir. Bu nedenle bazı ciltlerde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Cildinizde alerjik reaksiyonlar oluşursa derhal doktorunuza danışın.

Sonuç

Kakao yağ kullanmak cilt sağlığınız korumanın iyi bir yoludur. Her ne kadar piyasada satılan cilt bakım ürünleri birinci tercihiniz olsa da evde kakao yağı hazırlamak da vereceğiniz en iyi kararlardan biri olabilir. Kakao yağı saklama süresi 2 yılı bulabilir.






Yorumlar

Popüler Yayınlar