Kahvenizi İçmek İçin Günün Doğru Zamanını Biliyor Musunuz?




Yataktan çıkar çıkmaz ayılmak için kahve içmeyi seviyor olabilirsiniz, ama kahve içmek için daha iyi bir zaman var.
Kahveyi seviyorsunuz. Sabah sizi uyandırıyor ve cennetin tadını sunuyor. Üstelik sağlığa yararları da var. (Hele bir de keto diyette geçen kurşungeçirmez kahveyi  düşürseniz, artı bir kaç fayda daha sağladığınızı fark edersiniz).  

Ama sıcacık bir fincan kahveden en avantajlı şekilde yararlanabilmek için en iyi zaman, yataktan çıkar çıkmaz olmayabilir. Bilim adamları son yaptıkları çalışmalarda kafeinden faydalanabilmek için gün içinde çok daha iyi bir zaman olduğunu saptadılar.

Kahve hazırlamanız için doğru zaman, uyandıktan sonraki ilk bir saat içinde ortaya çıkıyor. Bunun nedeni uyandıktan bir saat sonra üç günlük süre içinde üretilen kortizol seviyenizin, en yüksek düzeye ulaşmasıdır. Kortizolü stres hormon olarak da düşünme eğilimindeyiz. Çünkü zorlu olarak adlandırdığımız koşullardan kaynaklanan gerginlik hissettiğinizde daha yüksek miktarlarda kortizol salgılarsınız. ( Aynı hormon enfes çikolata tükettiğinizde ise azalır). Ancak kortizolü düşürmenin bir başka yolu da uyanıklık hormonu salgılanmasıdır. Çünkü stres altındayken vücudun daha fazla kortizol üretmesinin nedeni uyanıklığı arttırmak istemesidir.

Neden Beklemelisiniz

Bilimsel olarak kahveden en iyi faydayı sağlamak için, vücudunuzda kortizol üretimi  zaten doruktayken kafein tüketmenizi öneriliyor. Böylece vücudun doğal biyolojik ritmleriyle etkileşime giren ilaçları ( kafein gibi) inceleyen kronofarmakologlara göre, vücudunuz daha az kortizol (Stres hormonu) üretir.  

Sabah kahvenizden alabileceğiniz en fazla yararı almak için, uyandıktan sonra 1 saat beklemeye çalışın. Öğleden sonra, kahve içmek için en uygun zamanı merak ediyorsanız saat 12:00-13:00 arasını ve 17:30-18:30 arasını öneriyoruz. Kahvenizi bu saatlerde tüketmeniz, öğleden sonraları üzerinize çöken boş vermişlik duygusunu uzaklaştırır ve sizi verimli bir akşama yönlendirir.

Yorumlar

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki istediğiniz zaman içmek en güzeli sadece en iyi fayda sağlayan saat hakkında bilgi vermek açısından :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar