Farkına Varın Ve Egzersiz Yapmadan 3 Kat Fazla Kilo Verin







Kilo vermek istediğinizde, egzersiz salonunu daha fazla ziyaret edersiniz, sabah koştuğunuz mesafeyi uzatırsınız ya da ağırlık kaldırırsınız. Fakat son yapılan çalışmalar bu kadar çabalamanıza gerek olmadığını işaret ediyor. Zihinsel olarak çalışmaya başladığınızda çok daha fazla kilo veriyorsunuz. En son akademik çalışmalar, beyninizi meşgul ettiğinizde 3 kat daha fazla kilo verdiğinizi gösteriyor.
İngiltere Ulusal Sağlık hizmetleri tarafından yoğun kilo verme programına kaydolmuş 53 obez kişi üzerinde bir çalışma yapıldı. Denekler iki gruba ayrıldı. Birinci gruba dikkatli yeme davranışı öğretildi. Daha yavaş çiğneme, her ısırmanın tadına varma ve yemeklere zaman ayırma gibi... Yavaşlama ve yemeklere odaklanma gibi stratejiler öğretildi. Sonuç etkileyiciydi farkına vararak yeme eğitimi alan grup, diğer gruptan 3 kat daha hızlı kilo verdi.   
Bu araştırma sonuçları bakımından önemlidir çünkü sorunlu yeme davranışının farkındalık uygulaması ile düzeltilebileceğini gösteriliyor. Kursu tamamlayan bireyler yemeklerini önceden planlayabileceklerini öğrendiler. Ayrıca denekler kilo kaybı için öz yönetimi konusunda daha güvenli olduklarını belirttiler.

Zihninizi Meşgul Ederek   Fit Kalmanıza Yarayacak Yöntemler

Anda Var Olmak



Hayattan sonuna kadar keyif almanın tek yolu… Bu gerçekçi ipuçları, günlük aktiviteleri farkındalık kazanılması için fırsatlara dönüştürür. Farkında olma, var olma, yaşantınız üzerinde daha bilinçli olma fikri- Hedeflerine ulaşmak için yaşamı feda etmeye alışkınsanız bu size çelişkili görünebilir. Ancak farkındalığı geliştirmek, hedeflerinize ulaşmanıza ve hayattan daha çok zevk almanıza yardımcı olur. Aslında  yaşamınız üzerinde farkındalık oluşturduğunuzda  daha da üretken olursunuz.
Fakat daha önemlisi, var olmanın farkında olmak kuşkusuz hayattan sonuna kadar keyif almanın tek yoludur. Farkında olduğunuzda,  yemeğinizden daha çok zevk alırsınız, arkadaşlarınızla ailenizle olmaktan daha fazla zevk alırsınız. Yaptığınız her şeyden daha fazla zevk alırsınız. Yaptığınız herhangi bir şeyi düşünün. Ev işi gibi zorlayıcı veya sıkıcı olduğunu düşündüğünüz şeyler bile gerçekten farkındaysanız mucizevi ve şaşırtıcı olmaya başlar. Deneyin: Bulaşıkları yıkayın veya yerleri süpürün ya da yemek pişirin ve bunları yaptığınızın tamamen farkında olun başka şeyler düşünmeyin. Pratik yapmanız gerekebilir, ama sonuçlar inanılmazdır.

Zamanınızı Tek Bir Şey Yapmak İçin Harcayın
Tek görev alın, çok görev değil. Su içerken sadece su için, yemek yerken sadece yemek yiyin. Banyo yaparken sadece yıkanın. Ya da araba kullanırken birkaç görevi yerine getirmeye çalışmayın. Bir Zen atasözü ‘’Yürürken yürü, yemek yerken ye’’ diyor.

Yavaş ve Bilinçli Davranın
Bir seferde bir görev yapabilir ancak başka bir görevi de üstlenebilirsiniz. Bunun yerine yapacağınız göreve zaman ayırın ve yavaş hareket edin. Yaptıklarınızı aceleyle ve rastgele yapmayın. Pratik yapmanız gerekse de sonunda göreve odaklanmanın hazzını ve sonucun güzelliğini yaşarsınız.

          Daha Az Yapın
Daha azını yaparsanız, daha yavaş, daha eksiksiz ve daha fazla konsantre olarak yaparsınız. Gününüzü görevlerle doldurursanız ne yaptığınızı düşünemeden durmadan bir işten diğerine koşarsınız.
Ama meşgulsünüz ve muhtemelen daha azını yapamazsınız değil mi? Yapabilirsiniz. Pek çok meşgul insan yaptı. Anahtar neyin önemli olduğunu bulmak ve neyin olmadığını bırakmakta saklıdır.

İşler Arasında Geniş Zaman Aralıkları Bırakın
Zaman açısından birbirine yakın aktiviteler planlamayın. Bunun yerine, yapmayı planladığınız işler arasında zaman bırakın. Bu size daha rahat bir program sağlar ve bir görevin planladığınızdan daha uzun sürmesi durumunda stres altına girmeden tamamlamanızı sağlar.

          Hiçbir Şey Yapmadan Her Gün En Az 5 Dakika Harcayın


Sessizce oturun. Düşüncelerinizin farkında olun. Solunumunuza odaklanın. Etrafınızdaki dünyaya dikkat edin. Sessizliği duyun ve sessizlikte rahatlayın. Bunun için sadece 5 dakika ayırmak, size daha iyi bir dünya sağlar.

Gelecek İçin Endişelenmekten Vazgeçin

Düşünceleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olun. Sürekli gelecek için endişeleniyor musunuz? Bunu ne zaman yaptığınıza dikkat edin ve sonra kendinizi şimdiki zamana  geri getirmeyi deneyin. Sadece şu anda ne yaptığınıza odaklanın. Şu anın tadını çıkarın. Unutmayın gelecek için endişelendiğinizde, geleceğiniz için kötü bir hazırlık yapıyorsunuz demektir.

     Biriyle Konuşurken O’na Dikkat Edin



Biriyle zaman geçirirken, gelecekte ne yapmanız gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Ya da karşınızdaki kişiyi gerçekten dinlemek yerine, aslında ne söylemek istediğinizi mi düşünüyorsunuz? Bunun yerine karşınızdakini gerçekten dinlemeye, o kişiyle vakit geçirmenin tadını çıkarmaya odaklanın. Bu sihirli ifadeler, herhangi bir konuşmayı sonsuza dek zihinlere kaydedebilir.

          Yavaş Yiyin Ve Yemeğin Tadını Çıkarın
Yemekler aceleyle boğazdan aşağı atılabilir, ama bunun neşesi nerde? Yavaşça her yemeğin tadını çıkarın ve yemeğinizden en iyi şekilde yararlanın. İlginç bir şekilde bu şekilde daha az yiyip, daha çok doyarsınız ve daha iyi sindirirsiniz.

     Yavaş Yaşayın Ve Hayatın Tadını Çıkarın
Tıpkı yemeğinizi daha yavaş yiyerek tadını çıkaracağınız gibi, her şeyi bu şekilde yapın. Yavaşlayın ve her anın tadını çıkarın. Manzaraları ve sesleri takip edin. Duyularınızı etrafınızdaki dünyayı hissetmesi için açık bırakın.

     Temizlik ve Yemek Yapmanın Meditatif Etkisinden Faydalanın


Yemek pişirme ve temizlik sık sık angarya olarak görülür. Ancak aslında her ikisi de  farkındalık için harikadır. Günlük yapılan büyük ritüeller olabilir. Yemek pişirmek ve temizlik yapmak size sıkıcı bir iş gibi geliyorsa, bunları bir meditasyon şekli olarak yapmayı deneyin. Tüm aklınızı bu işlere verin. Konsantre olun ve yavaş yavaş hepsini yapın. Gününüz değişecektir. (Ayrıca da daha temiz bir evle baş başa kalırsınız)
En önemlisi farkındalık için pratik yapmaya devam etmektir. Sinirlendiğinizde derin bir nefes alın. Kendinize şimdi kendim için ne yapmalıyım diye sorduğunuzda, bunun cevabı pratik yapmaya devam et ! Şeklindedir.





Yorumlar

Popüler Yayınlar