Güzel Ve Sağlıklı Olmanın Anahtarı Her Gün Düzenli Zencefil Tüketin




 Zencefil,  zencefilli kurabiyede olduğu gibi katıldığı yiyeceğe baskın bir lezzet veren ya da tavada, tencerede pişen yemeklerde damakta hoş bir aroma ve tat bırakan bir baharattır. Yapılan son bilimsel araştırmalar günlük olarak zencefil tüketmenin sağlığa pek çok faydası olduğu ortaya çıkarıyor. Yazımızı okuduktan sonra, zencefil lezzetini sevmeseniz de takviye olarak kullanmak isteyebilirsiniz.
Dikkat: Zencefil etkili bir baharattır. Alerji riskine karşı dikkatli olmalısınız.


Reflünüzü Kontrol Edin

Mide ekşimesi olarak da bilinen reflü size çok fazla acı verebilir. Ve doğal yoldan reçetesiz olarak satılan bir baharat olan zencefil ile reflü belirtilerini kontrol altında tutabilirsiniz. Zencefilde bulunan aktif maddelerden bazıları, zencefilin antienflamatuvar ve bulantı önleyici özelliklerinden dolayı mide ekşimesi ilaçlarında kullanılır. Reflü şikayetiniz olduğunda biraz zencefil almak semptomları baskılamaya yardımcı olabilir.
Düzenli tüketmek ise  reflü nüksünü önleyebilir.


Anti-inflamatuar Özellikleri Vardır

Zencefilin iltihap önleyici etkilerinin bir başka faydası da eklemlerinizle ilgili olabilir. Şişmiş eklemler hareket kabiliyetini sınırlar ve yoğun kronik bir ağrıya neden olur. Zencefildeki etken madde gingerol’dür. Araştırmacılar gingerolün iltihabı azalttığını düşünüyorlar. Gingerol özellikle zencefil kökünde bol miktarda bulunur.
Hatta yapılan bazı çalışmalar zencefilin eklem ağrısını azaltmada ibuprofen kadar etkili olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar 2015 yılında osteoartrit hastalarının zencefil içeren bir krem ya da merhem uygulayarak topikal olarak da ( sadece yüzeye uygulanarak) ağrıyı hafifletebileceğini belirlediler.




Cildiniz Sağlıklı ve Güzel Olsun

Zencefil cildiniz için de harikalar yaratabilir. Ancak sonuçları görmek için mutlaka topikal olarak uygulamak zorunda değilsiniz.

  • Zencefilin sindirim için çok iyi olması, cildinizin görünümü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çünkü sindirim sisteminde uzun süre kalan yiyecekler sedef hastalığı, egzama ve akne gibi problemlerle ortaya çıkan toksik yan ürünler oluşturabilir.
  • Zencefil vücudunuzda sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olabilir. 
  • Terleme yolu ile cildinizden dışarı atılması sonucu, temiz ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz. 
  • Zencefil küçük kesikler ve sıyrıklar için de bir antiseptik işlevi görebilir.

Kansere Karşı Savaşırken Direnciniz Artsın

Kanser konusunda Michigan Üniversitesi Kanser Merkezindeki doktorlar kapsamlı araştırmalar yaptılar. Ve sonuçta zencefilin kanser hücreleri ile savaşta güçlü bir silah olduğunu saptadılar. Konu hakkında kesin bilgi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ancak zencefil tüketmek için kanser oluncaya kadar beklemeyin. Zencefilin kolon ve barsak iltihabını azalttığını ve böylece sindirim sistemi kanseri riskini azalttığı biliniyor.

Sindiriminizi Düzenleyin

Zencefil, sindirimin iyileştirilmesine çeşitli şekillerde yardımcı olabilir.

  • Mide bulantılarına iyi gelebilir. Bu nedenle pek çok hamile kadın, sabah rahatsızlığıyla savaşmak için zencefili kullanır. 
  • Zencefil ayrıca özellikle IBS hastaları için ( hassas barsak sendromu) için de iyidir. 
  • Düzenli barsak çalışmasını destekler. 
  • Bütün bunların yanı sıra  zencefil barsaklarda gaz oluşumunun da önüne geçebilir.
  • Sindirim sırasında vücudunuzun yiyeceklerdeki besin ögelerini tümüyle emmesine yardımcı olur. Sadece bu bile daha sağlıklı ve güzel olmanız için yeterli sebeptir.



Baş Ağrılarınızın Sıklığını Ve Şiddetini Azaltın

Baş ağrısı bütün gününüzü mahvedebilir. Bir migren ise gün içinde bütünüyle yetersiz kalmanıza neden olur. Kıvrandırıcı bir ağrının ötesinde migren, kusma, bulantı ve ışık hassasiyetine yol açabilir. Zencefilde bulunan 200’den fazla madde yoğun migren semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuvar, bulantı ve antihistaminik etkileri sağlamak için birlikte reaksiyona girerler.

Kesin sonuçlar hakkında konuşmak için, daha fazla bilimsel çalışma gerekir. Yine de zencefil kullanan migren hastaları zencefilin reçete ile satılan ilaçlar kadar etkili olduğunu ve ilaçlarda rastlanan yan etkilere de sahip olmadığını belirtiyor.


Zayıflayın

Günlük diyetinize zencefil eklemek, kilo vermenizi kolaylaştırabilir.

  • Kalori yakılmasını ve vücudun metabolizma hızını arttırır. Böylece yiyecekler, öğünler arasında tamamen sindirilir. 
  • Aynı zamanda vücutta depolanan yağ miktarının yakımında, karbonhidratların iyice sindirilmesinde ve insülin salgılanmasının düzenlenmesinde de rol oynar.
  • Zencefil daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayacağı için, atıştırma isteğinize karşı durabilirsiniz.



Kan şekerinizi Kontrol Altında Tutun

Son yıllarda diyabet gittikçe artış gösteriyor. Diyetlerimiz sırasında farkına bile varmadan çok fazla şeker tüketiyoruz. Şeker, paketli gıdaların çoğunda büyük miktarlarda gizlenmiş olarak bulunuyor. Bu da her gün diyetinize biraz zencefil eklemek için iyi bir sebeptir.
Yakın zamanda Tip II diyabet hastaları üzerinde yapılan bir çalışma günde sadece 2 gr. toz zencefil tüketmenin, açlık kan şekeri seviyesini % 12 oranında azalttığını gösteriyor. Yine de eğer diyabet hastası iseniz doktorunuza danışmadan kullanmayın. Zencefil güçlü bir baharattır ve ani şeker düşüşü istenmez.
Kan şekerini stabil tutmanın bir diğer olumlu etkisi, kalp hastalığı riskini azaltmaktır. Yani zencefil tüketmek, sadece şeker hastalarında değil tüm insanlarda kan şekerinin dengelenmesi konusunda etkilidir.


Enfeksiyonla Daha Etkili Mücadele Edin

Zencefil sadece günlük kullanım için mükemmel olmakla kalmaz, aynı zamanda bir hastalık yada enfeksiyon riski ile karşı karşıya olduğunuzda da size yardımcı olabilir.

  • Gingerol enfeksiyon riskini azaltır ve bazı bakteri türlerinin üremesini engelleyebilir. 
  • Gingerolün dişeti iltihabı ve periodonti gibi iltihaplı diş eti hastalıklarına karşı, özellikle etkili olduğu gözlenmiştir.
  • Solunum yolları hastalıkları ile mücadelede de çok etkili bir ajandır. 
  • Günlük düzenli zencefil tüketmeniz ofis ya da sınıf gibi kapalı, kalabalık yerlerde bulunan bakterilere karşı direncinizi arttırır.



Zencefil Hazırlanması

Zencefilin genel sağlığınız üzerinde etkisini öğrendiğinize göre, en iyi nasıl yararlanabileceğinizi de merak edebilirsiniz. Zencefil gıdalara çok kolay uyum sağlayan bir baharattır.
Ø  Zencefili soyun,
Ø  Rendeleyin, dilimleyin ya da doğrayın,
Ø  Tuzlu ya da tatlı her türlü yemek tarifinde kullanın.
Çiğ olarak tüketilebildiği gibi, sıcak suda çayı yapılarak içilebilir. Zencefil çayına limon, nane, bal ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar