Yıllardır Kullandığınız Ev İlaçlarının Yeni Bulunan Sağlık Yararları
Kızılcık suyundan, yulaf ezmesine hatta zencefile kadar bu
ev ilaçları şaşırtıcı derecede sağlıklı özellikler gizliyor.
Kızılcık
suyu
Kızılcık suyu yıllardır evlerimizde etkili bir idrar yolu enfeksiyonu
engelleyici ajanı olarak tüketilir.
Ø Geleneksel
Kullanım: İdrar Yolu Enfeksiyonunu Engellemek.
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Tansiyon Düşürmek
Amerikan Kalp Birliği toplantısında sunulan bir çalışmada
düşük kalorili kızılcık suyunu iki ay boyunca içen insanların kan basıncında
ortalama 3 puan düşüş görüldü. (Uzmanlar kan basıncında bir puan düşüşün bile,
kalp sağlığınıza önemli fayda sağlayacağını
belirtiyorlar.) Plasebo içeceği içen grubun BP sayılarında bir değişiklik
gözlenmedi.
Kızılcıkta bulunan güçlü antioksidanlar diğer
araştırmalarda da daha düşük kan basıncı bulgularıyla ilişkilendiriliyor.
Bal:
Ø Geleneksel
Kullanım: Öksürük ya da Boğaz Ağrısını Hafifletmek
Ø Yeni
Keşfedilen Yararı: Acıyan Yaraların Acısını Azaltmak
Suudi Arabistan’da yapılan bir çalışmada tahriş olmuş acı veren yaralar üzerinde bal süren insanların daha az acı çektikleri görüldü. Ayrıca bal
kullanan grup, diğer tedavileri (steroid bir krem) uygulayan gruplardan daha
hızlı iyileşti. Uygulamanın başlangıcından iki gün sonra, bal kullanan
denekler acılarının tamamen bittiğini bildirdi. Diğer tedavileri uygulayan deneklerin
kendilerini daha iyi hissetmeleri için ise 8 gün geçmesi gerekti.
Araştırmacılar, balın anti-enflamatuar ve anti mikrobiyal
özelliklerinin ağrıyı hafiflettiğini ve yara iyileşmesini desteklediğini
düşünüyorlar.
Kırmızı
Şarap:
Ø Geleneksel
Kullanım: Kalp Hastalıklarından Korumak.
Ø Yeni
Keşfedilen Yararı: Diş Boşlukları ile Savaşmak
Food Chemistry’de yayınlanan bir araştırmada, kırmızı şarabın
( alkollü veya alkolsüz) bakterilerin dişlere yapışmasını önleyici bileşenler
içerdiği belirtiliyor. Böylece mikroplar etkili bir tahribat yapamadan
dişlerden uzaklaştırılıyor.
Limon:
Ø Geleneksel
Kullanım: Saçları Parlatmak, Şekil Vermek
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Böbrek Taşı Oluşumunu Önlemek.
Limonda bulunan sitrik asit saçlara parlaklık vermesinin
yanı sıra böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye de yardımcı oluyor. Eğer böbrek
taşı oluşturmaya eğiliminiz varsa, günlük 1 bardak limonata ( gerçek limon
suyundan yapılmış az miktarda şeker ilave edilmiş) içmenizde yarar var.
Yulaf ezmesi
Ø Geleneksel
Kullanım: Egzama ve Diğer Cilt Sorunlarını Hafifletmek
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Kalp Sağlığını Desteklemek
Uzun yıllar boyunca, bu kahvaltı yiyecekleri ile banyo
yapılması cilt koruyucu ve antioksidan özellikleri nedeniyle tercih edildi.
Egzama gibi cilt sorunlarını hafifletmenin en iyi yollarından biri oldu.
Ancak yulaf ezmesinin daha başka yararları da var. Bu
faydayı elde etmek için yulaf ezmesini yiyebilirsiniz. Yulaf, bileşiminde
önemli bir lif olan beta glukan içerir. Beta glukan, tehlikeli kolesterol
seviyelerini (LDL) önemli ölçüde düşürebilir.
LDL düzeyinin artması, kalp
hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bu nedenle düzenli olarak yulaf
ezmesi tüketmek, kolesterolü düşürmeye ve bu riski azaltmaya yardımcı olabilir.
Süt Ürünleri
Ø Geleneksel
Kullanım: Güçlü Kemikler Oluşturmak.
Ø Yeni Keşfedilen
Kullanımı: Mensturasyon Öncesi Sendromları Yatıştırmak.
Mensturasyon öncesi süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı
sebzeler veya ek bir takviye ürün tüketerek ekstra kalsiyum alınması önerilir.
Böylece şişkinlik, baş ağrısı ve sinirlilik gibi adet öncesi belirtiler
hafifleyebilir.
Yakın tarihli bir akademik çalışmada, birinci gruptaki
kadınlara 2 ay boyunca günde 500 mg. kalsiyum verildi. Bu gruptaki kadınların
mensturasyon öncesi semptomlarında, plasebo grubundaki kadınlara kıyasla azalma olduğu gözlenmiştir.
Muz
Ø Geleneksel
Kullanım: İshali Durdurmak
Ø Yeni
Keşfedilen Yararı: Böbrek Sağlığını Arttırmak.
Muz yıllardır ishali durdurmak ve barsak sistemini
desteklemek için kullanılan bir yiyecektir.
Yapılan son çalışmalar bu potasyumla dolu güç
santrallerinin, böbrek hastalığını azalttığı ve böbreklerin çalışma sistemini desteklediğini gösteriyor.
Araştırmacılara göre muz gibi potasyum içeren yiyecekler
bakımından zengin bir diyet, kan basıncını
kontrol altında tutabilir. Böbreklerin çalışma sitemini sağlıklı tutmaya
yardımcı olabilir.
Yüksek tansiyonun düşürülmesi, böbrek fonksiyonlarını da
rahatlattığı için tansiyonu sağlıklı seviyelerde tutmak, böbrek sağlığını desteklemenin
anahtarıdır.
Dikkat: Böbrek fonksiyonu zayıf olan kişilerin potasyum
alımını takip etmeleri gerekir. Bu nedenle kaç adet muz tüketilmesi gerektiğini
doktorunuza danışarak karar verin.
Karbonat:
Ø Geleneksel
Kullanımı: Mide Ekşimesini Rahatlatmak
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Romatoid artrit Şikayetini Azaltmak
Sodyum bikarbonat (kabartma tozu ) etrafımızda bulunan çok
yönlü ev ilaçlarından biridir. Karbonat alkali özellikleri sayesinde geleneksel
bir anti asittir. Diş sağlığı ve koku giderici olarak da kullanılabilir.
Heyecan verici bazı yeni araştırmalar, karbonatın romatoid
artrit ağrılarında hafiflemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Augusta Üniversitesi MCG Fizyoloji bölümünde böbrek
fizyoloğu PH.D. Paul O’Connor’ın bir
araştırmada bulduğu sonuçlar oldukça ilginçtir. Bu araştırmaya göre karbonat vücudun
kendi dokularına saldırmasını teşvik eden bağışıklık sistemi hastalıkları
üzerinde de rol oynuyor.
Karbonat, iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için potansiyel açıdan güvenli bir yol olarak görülüyor.
Portakal
Ø Geleneksel
Kullanımı: Soğuk Algınlığını Önlemek
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Kolesterolü Düşürmek
Portakaldaki C vitamini, uzun zamandır soğuk algınlığını
önlemede etkili ev ilaçlarından biri olarak kabul ediliyor. ( Bu iddia son
yıllarda tartışılıyor)
Ancak araştırmacıların portakalın faydalı olduğunu
düşündüğü bir başka alan kolesterolü düşürmesidir. Portakal çözünür bir lif
olan, pektin bakımından zengindir. Pektin, jel benzeri bir madde oluşturarak kolesterolü
uzaklaştırır. Jel benzeri madde vücudunuzdaki kötü kolesterolü bağlar ve
bunları uzaklaştırır.
Çözünür lif açısından zengin bir diyet tüketmek, sağlıksız
LDL kolesterol seviyelerinin yanı sıra toplam kolesterol seviyelerini de
azaltmaya yardımcı olabilir.
Kahve
Ø Geleneksel
Kullanımı: Dikkat Arttırmak, Uyarmak
Ø Yeni
Keşfedilen Yararı: İnmeyi Önlemek,
Yapılan son araştırmalara göre kahve kalp damar sağlığı için
yararlıdır. Amerika’da yapılan bir çalışmada günde bir fincan kahve içmenin
inme riskini yüzde %20 ‘ye kadar azaltabildiği görüldü. Bir başka çalışmada ise
günde iki fincan kahve içen kadınların düşme riskinde % 25’e kadar azalma saptandı. ‘
Araştırmacılar kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte,
kahvenin iltihaplanma ve insülin direncini azaltmada da etkili olduğunu
düşünüyor.
Sarı Papatya
Ø Geleneksel
Kullanımı: Uykusuzluğu Gidermek
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Endişe Tedavisi.
Kim güzel bir bardak papatya çayı ile gününü geçirmek
istemez ki? Ancak araştırmacılar bitkinin sakinleştirici özelliklerinden
fazlasını sunduğunu belirtiyorlar. Son yapılan araştırmalarda papatyanın yaygın anksiyete bozukluğunu tedavi ettiğini
buldular. Pennsylvania Üniversitesinde papatya takviyesi alan orta ile şiddetli
anksiyete bozukluğundan şikayetçi kişilerle bir çalışma yapıldı. Sarı papatyanın
katılımcıların semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceği bulundu. Daha fazla
araştırmaya ihtiyaç duyuluyor, fakat yine de denemesi güvenli bulunan bir
tedavi yöntemidir.
Nane
Ø Geleneksel
Kullanım: Yemek Sonrası Sindirime Yardımcı Olmak, Ağız Kokusunu Önlemek
Ø Yeni KeşfedilenYararı:
Hafızayı Geliştirmek.
Nane binlerce yıldır kötü nefes tedavisi için en iyi ev
ilaçlarından biri olarak kullanıldı. Ayrıca sindirime de yardımcı olabilir.
Araştırmacılar nane çayı içmenin hafızayı geliştirdiğin
saptadılar. Amerika’daki Northumbria Üniversitesindeki araştırmaya öncülük eden
Mark MOSS ‘’Nane çayını içen insanların daha uzun süreli hafızaya sahip
olduklarını gördük. Daha fazla kelime ve resim hatırlayabiliyorlardı.’’ Şeklinde
konuşuyor.
İngiltere’de yapılan bir başka çalışma ise, nanenin
sürücülerde odaklanmayı arttırdığını belirtiyor.
Zencefil:
Ø Geleneksel
Kullanımı: Mide Bulantısını Gidermek.
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Kan Şekerini Düşürmek
Deniz tutması ve hamilelik için alınacak bir ilaç olan bu
hoş kokulu baharat, diyabeti olan veya diyabet geliştirme riski taşıyan
insanlara yardımcı olabilir. İran’da yapılan bir çalışmada rastgele seçilen kişilere 12 hafta boyunca
zencefil tozu takviyesi ( günde 2 gram) verildi. Bu grubun kan şekeri seviyeleri,
plasebo grubu ile karşılaştırıldığında daha düşük bulundu.
Zencefilin kan şekerini yükselten bir enzimin çalışmasını engellediği düşünülüyor.
Salatalık
Ø Geleneksel
Kullanım: Şişkin Gözlere Çare Olması
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Diyabetin Azaltılması
Soğuk salatalıklar uzun zamandır göz şişliğini azaltmak için
kullanılıyor. Ancak bu sağlıklı sebzeyi yemeyi de ihmal etmemek gerekiyor.
Zengin lif içeriği sayesinde (çok az kalori/ karbonhidrat içerir) diyabetli bireylerde,
kan şekeri seviyesini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülüyor.
Hayvan çalışmalarında düzenli salatalık tüketen diyabetli
kobaylarda kan şekeri seviyesinin düştüğü görüldü.
Üstelik salatalık doygunluk hissi verdiğinden, daha az
yemek tüketilmesine de yardımcı olabilir. Bu da daha sağlıklı vücut ağırlığı ve
diyabet riskinin azalması anlamına gelir.
Zerdeçal
Ø Geleneksel
Kullanım: Anti enflamatuar
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Hafızayı ve Ruh Halini Güçlendirmek.
Uzmanlar artrit gibi iltihaplı durumlar için, en iyi ev
ilacı olarak zerdeçalı öneriyorlar. Ancak bu geleneksel Hint baharatı
anti-enflamatuar etkisinin yanı sıra bilişsel düşüşün azaltılmasına da yardımcı
olabilir. Bu durum Alzheimer’in Hindistan’da çok az görülmesini açıklayabilir.
Son araştırmalar zerdeçalın aktif maddesi olan curcumin’i
tüketen insanların hafızalarının ve ruh hallerinin daha iyi olduğu buldu. Hafıza
şikayeti olan çalışma katılımcıları, 1 aylık bir curcumin takviyesi aldıktan
sonra hafıza testlerinde % 28 oranında daha iyi puan aldılar.
Ucla Uzun Ömür Merkezinden yapılan çalışma sonucunda Curcumin’in etkilerinin, nasıl olduğu tam
olarak tanımlanamadı. Ancak curcumin, hem Alzheimer hastalığı, hem de majör
depresyon ile bağlantılı beyin hasarını azaltmada etkili bulundu.
Bu sonuçların curcumin araştırmalarında ileriye dönük
anlamlı bilişsel faydalar sağlayacağı düşünülüyor.
Kuru erik
Ø Geleneksel
Kullanımı: Kabızlığı Gidermek.
Ø Yeni Keşfedilen
Yararı: Kemik Kaybını Önlemek.
Osteoporozu önlemek için, kuru erik sevmeyi öğrenmek
gerekiyor. Araştırmalar günde yalnızca 5-6 kuru erik yemenin kemik kaybını
önlemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Son araştırmalar da bu bulguları
destekliyor.
Kuru erik, kemikleri parçalanmaya karşı koruyabilecek
antioksidanlara sahiptir. Kuru erik, inanılmaz derecede çok yönlü bir besin
maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Her gün atıştırmalık olarak kolayca 5-6 adet
yenilebilir. Unlu mamüller için ilave şeker yerine kullanılabilir, hatta
smoothie ve soslara karıştırılabilir.
Çok kapsamlı bir yazı olmuş teşekkürler.
YanıtlaSilÇok teşekkürler
Sil