Yıllardır Kullandığınız Ev İlaçlarının Yeni Bulunan Sağlık Yararları




Kızılcık suyundan, yulaf ezmesine hatta zencefile kadar bu ev ilaçları şaşırtıcı derecede sağlıklı özellikler gizliyor.


Kızılcık suyu

Kızılcık suyu yıllardır evlerimizde etkili bir idrar yolu enfeksiyonu engelleyici ajanı olarak tüketilir.
Ø  Geleneksel Kullanım: İdrar Yolu Enfeksiyonunu Engellemek.
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı:  Tansiyon Düşürmek
Amerikan Kalp Birliği toplantısında sunulan bir çalışmada düşük kalorili kızılcık suyunu iki ay boyunca içen insanların kan basıncında ortalama 3 puan düşüş görüldü. (Uzmanlar kan basıncında bir puan düşüşün bile, kalp sağlığınıza önemli  fayda sağlayacağını belirtiyorlar.) Plasebo içeceği içen grubun BP sayılarında bir değişiklik gözlenmedi.
Kızılcıkta bulunan güçlü antioksidanlar diğer araştırmalarda da daha düşük kan basıncı bulgularıyla ilişkilendiriliyor.


Bal:

Ø  Geleneksel Kullanım: Öksürük ya da Boğaz Ağrısını Hafifletmek
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Acıyan Yaraların Acısını Azaltmak
Suudi Arabistan’da yapılan bir çalışmada  tahriş olmuş acı veren yaralar üzerinde bal süren insanların daha az acı çektikleri görüldü. Ayrıca bal kullanan grup, diğer tedavileri (steroid bir krem) uygulayan gruplardan daha hızlı iyileşti. Uygulamanın başlangıcından iki gün sonra, bal kullanan denekler acılarının tamamen bittiğini bildirdi. Diğer tedavileri uygulayan deneklerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için ise 8 gün geçmesi gerekti.
Araştırmacılar, balın anti-enflamatuar ve anti mikrobiyal özelliklerinin ağrıyı hafiflettiğini ve yara iyileşmesini desteklediğini düşünüyorlar.

Kırmızı Şarap:

Ø  Geleneksel Kullanım: Kalp Hastalıklarından Korumak.
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Diş Boşlukları ile Savaşmak  
Food Chemistry’de yayınlanan bir araştırmada, kırmızı şarabın ( alkollü veya alkolsüz) bakterilerin dişlere yapışmasını önleyici bileşenler içerdiği belirtiliyor. Böylece mikroplar etkili bir tahribat yapamadan dişlerden uzaklaştırılıyor.


Limon:

Ø  Geleneksel Kullanım: Saçları Parlatmak, Şekil Vermek
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Böbrek Taşı Oluşumunu Önlemek.
Limonda bulunan sitrik asit saçlara parlaklık vermesinin yanı sıra böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye de yardımcı oluyor. Eğer böbrek taşı oluşturmaya eğiliminiz varsa, günlük 1 bardak limonata ( gerçek limon suyundan yapılmış az miktarda şeker ilave edilmiş) içmenizde yarar var.


Yulaf ezmesi

Ø  Geleneksel Kullanım: Egzama ve Diğer Cilt Sorunlarını Hafifletmek
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Kalp Sağlığını Desteklemek
Uzun yıllar boyunca, bu kahvaltı yiyecekleri ile banyo yapılması cilt koruyucu ve antioksidan özellikleri nedeniyle tercih edildi. Egzama gibi cilt sorunlarını hafifletmenin en iyi yollarından biri oldu.
Ancak yulaf ezmesinin daha başka yararları da var. Bu faydayı elde etmek için yulaf ezmesini yiyebilirsiniz. Yulaf, bileşiminde önemli bir lif olan beta glukan içerir. Beta glukan, tehlikeli kolesterol seviyelerini (LDL) önemli ölçüde düşürebilir. 
LDL düzeyinin artması, kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bu nedenle düzenli olarak yulaf ezmesi tüketmek, kolesterolü düşürmeye ve bu riski azaltmaya yardımcı olabilir.

Süt Ürünleri

Ø  Geleneksel Kullanım: Güçlü Kemikler Oluşturmak.
Ø  Yeni Keşfedilen Kullanımı: Mensturasyon Öncesi Sendromları Yatıştırmak.
Mensturasyon öncesi süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler veya ek bir takviye ürün tüketerek ekstra kalsiyum alınması önerilir. Böylece şişkinlik, baş ağrısı ve sinirlilik gibi adet öncesi belirtiler hafifleyebilir.
Yakın tarihli bir akademik çalışmada, birinci gruptaki kadınlara 2 ay boyunca günde 500 mg. kalsiyum verildi. Bu gruptaki kadınların mensturasyon öncesi semptomlarında, plasebo grubundaki kadınlara kıyasla  azalma olduğu gözlenmiştir.


Muz

Ø  Geleneksel Kullanım: İshali Durdurmak
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Böbrek Sağlığını Arttırmak.
Muz yıllardır ishali durdurmak ve barsak sistemini desteklemek için kullanılan bir yiyecektir.
Yapılan son çalışmalar bu potasyumla dolu güç santrallerinin, böbrek hastalığını azalttığı ve böbreklerin çalışma sistemini desteklediğini gösteriyor.
Araştırmacılara göre muz gibi potasyum içeren yiyecekler bakımından zengin bir diyet,  kan basıncını kontrol altında tutabilir. Böbreklerin çalışma sitemini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.
Yüksek tansiyonun düşürülmesi, böbrek fonksiyonlarını da rahatlattığı için tansiyonu sağlıklı seviyelerde tutmak, böbrek sağlığını desteklemenin anahtarıdır.
Dikkat: Böbrek fonksiyonu zayıf olan kişilerin potasyum alımını takip etmeleri gerekir. Bu nedenle kaç adet muz tüketilmesi gerektiğini doktorunuza danışarak karar verin.


Karbonat:

Ø  Geleneksel Kullanımı: Mide Ekşimesini Rahatlatmak
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Romatoid artrit Şikayetini Azaltmak
Sodyum bikarbonat (kabartma tozu ) etrafımızda bulunan çok yönlü ev ilaçlarından biridir. Karbonat alkali özellikleri sayesinde geleneksel bir anti asittir. Diş sağlığı ve koku giderici olarak da kullanılabilir.
Heyecan verici bazı yeni araştırmalar, karbonatın romatoid artrit ağrılarında hafiflemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Augusta Üniversitesi MCG Fizyoloji bölümünde böbrek fizyoloğu PH.D. Paul O’Connor’ın  bir araştırmada bulduğu sonuçlar oldukça ilginçtir. Bu araştırmaya göre karbonat vücudun kendi dokularına saldırmasını teşvik eden bağışıklık sistemi hastalıkları üzerinde de  rol oynuyor.
Karbonat, iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için  potansiyel açıdan güvenli bir yol olarak görülüyor.


Portakal

Ø  Geleneksel Kullanımı: Soğuk Algınlığını Önlemek
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Kolesterolü Düşürmek
Portakaldaki C vitamini, uzun zamandır soğuk algınlığını önlemede etkili ev ilaçlarından biri olarak kabul ediliyor. ( Bu iddia son yıllarda tartışılıyor)
Ancak araştırmacıların portakalın faydalı olduğunu düşündüğü bir başka alan kolesterolü düşürmesidir. Portakal çözünür bir lif olan, pektin bakımından zengindir. Pektin, jel benzeri bir madde oluşturarak kolesterolü uzaklaştırır. Jel benzeri madde vücudunuzdaki kötü kolesterolü bağlar ve bunları uzaklaştırır.
Çözünür lif açısından zengin bir diyet tüketmek, sağlıksız LDL kolesterol seviyelerinin yanı sıra toplam kolesterol seviyelerini de azaltmaya yardımcı olabilir.


Kahve     

Ø  Geleneksel Kullanımı: Dikkat Arttırmak, Uyarmak
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı:  İnmeyi Önlemek,
Yapılan son araştırmalara göre kahve kalp damar sağlığı için yararlıdır. Amerika’da yapılan bir çalışmada günde bir fincan kahve içmenin inme riskini yüzde %20 ‘ye kadar azaltabildiği görüldü. Bir başka çalışmada ise günde iki fincan kahve içen kadınların   düşme riskinde % 25’e kadar azalma saptandı. ‘
Araştırmacılar kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, kahvenin iltihaplanma ve insülin direncini azaltmada da etkili olduğunu düşünüyor.


Sarı Papatya

Ø  Geleneksel Kullanımı: Uykusuzluğu Gidermek
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Endişe Tedavisi.
Kim güzel bir bardak papatya çayı ile gününü geçirmek istemez ki? Ancak araştırmacılar bitkinin sakinleştirici özelliklerinden fazlasını sunduğunu belirtiyorlar. Son yapılan araştırmalarda papatyanın  yaygın anksiyete bozukluğunu tedavi ettiğini buldular. Pennsylvania Üniversitesinde papatya takviyesi alan orta ile şiddetli anksiyete bozukluğundan şikayetçi kişilerle bir çalışma yapıldı. Sarı papatyanın katılımcıların semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceği bulundu. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor, fakat yine de denemesi güvenli bulunan bir tedavi yöntemidir.


Nane

Ø  Geleneksel Kullanım: Yemek Sonrası Sindirime Yardımcı Olmak, Ağız Kokusunu Önlemek
Ø  Yeni KeşfedilenYararı: Hafızayı Geliştirmek.
Nane binlerce yıldır kötü nefes tedavisi için en iyi ev ilaçlarından biri olarak kullanıldı. Ayrıca sindirime de yardımcı olabilir.  
Araştırmacılar nane çayı içmenin hafızayı geliştirdiğin saptadılar. Amerika’daki Northumbria Üniversitesindeki araştırmaya öncülük eden Mark MOSS ‘’Nane çayını içen insanların daha uzun süreli hafızaya sahip olduklarını gördük. Daha fazla kelime ve resim hatırlayabiliyorlardı.’’ Şeklinde konuşuyor.
İngiltere’de yapılan bir başka çalışma ise, nanenin sürücülerde odaklanmayı arttırdığını belirtiyor.

Zencefil:

Ø  Geleneksel Kullanımı: Mide Bulantısını Gidermek.
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Kan Şekerini Düşürmek
Deniz tutması ve hamilelik için alınacak bir ilaç olan bu hoş kokulu baharat, diyabeti olan veya diyabet geliştirme riski taşıyan insanlara yardımcı olabilir. İran’da yapılan bir çalışmada  rastgele seçilen kişilere 12 hafta boyunca zencefil tozu takviyesi ( günde 2 gram) verildi. Bu grubun kan şekeri seviyeleri, plasebo grubu ile karşılaştırıldığında daha düşük bulundu.
Zencefilin kan şekerini yükselten bir enzimin çalışmasını  engellediği düşünülüyor.


Salatalık

Ø  Geleneksel Kullanım: Şişkin Gözlere Çare Olması
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Diyabetin Azaltılması
Soğuk salatalıklar uzun zamandır göz şişliğini azaltmak için kullanılıyor. Ancak bu sağlıklı sebzeyi yemeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Zengin lif içeriği sayesinde (çok az kalori/ karbonhidrat içerir) diyabetli bireylerde, kan şekeri seviyesini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülüyor.
Hayvan çalışmalarında düzenli salatalık tüketen diyabetli kobaylarda kan şekeri seviyesinin düştüğü görüldü.
Üstelik salatalık doygunluk hissi verdiğinden, daha az yemek tüketilmesine de yardımcı olabilir. Bu da daha sağlıklı vücut ağırlığı ve diyabet riskinin azalması anlamına gelir.


Zerdeçal

Ø  Geleneksel Kullanım: Anti enflamatuar
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Hafızayı ve Ruh Halini Güçlendirmek.
Uzmanlar artrit gibi iltihaplı durumlar için, en iyi ev ilacı olarak zerdeçalı öneriyorlar. Ancak bu geleneksel Hint baharatı anti-enflamatuar etkisinin yanı sıra bilişsel düşüşün azaltılmasına da yardımcı olabilir. Bu durum Alzheimer’in Hindistan’da çok az görülmesini açıklayabilir.
Son araştırmalar zerdeçalın aktif maddesi olan curcumin’i tüketen insanların hafızalarının ve ruh hallerinin daha iyi olduğu buldu. Hafıza şikayeti olan çalışma katılımcıları, 1 aylık bir curcumin takviyesi aldıktan sonra hafıza testlerinde % 28 oranında daha iyi puan aldılar.
Ucla Uzun Ömür Merkezinden yapılan çalışma sonucunda  Curcumin’in etkilerinin, nasıl olduğu tam olarak tanımlanamadı. Ancak curcumin, hem Alzheimer hastalığı, hem de majör depresyon ile bağlantılı beyin hasarını azaltmada etkili bulundu.
Bu sonuçların curcumin araştırmalarında ileriye dönük anlamlı bilişsel faydalar sağlayacağı düşünülüyor.


Kuru erik

Ø  Geleneksel Kullanımı: Kabızlığı Gidermek.
Ø  Yeni Keşfedilen Yararı: Kemik Kaybını Önlemek.
Osteoporozu önlemek için, kuru erik sevmeyi öğrenmek gerekiyor. Araştırmalar günde yalnızca 5-6 kuru erik yemenin kemik kaybını önlemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Son araştırmalar da bu bulguları destekliyor.
Kuru erik, kemikleri parçalanmaya karşı koruyabilecek antioksidanlara sahiptir. Kuru erik, inanılmaz derecede çok yönlü bir besin maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Her gün atıştırmalık olarak kolayca 5-6 adet yenilebilir. Unlu mamüller için ilave şeker yerine kullanılabilir, hatta smoothie ve soslara karıştırılabilir.








Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar