Neden
Antioksidan Almalıyız Daha Fazla Antioksidan Almanın 13 Pratik Yolu
Daha sağlıklı beslenmek için pek çok neden sayılabilir.
Sağlıklı beslenmek, her zaman zayıf olmak anlamına gelmez. Bilinçli gıdalar
seçerek hücrelerinizde bulunan serbest radikallerin büyük bir kısmını uzaklaştırabilirsiniz.
Serbest radikallerin azalması, vücut stresinin azalmasını sağlar. Bu nedenle antioksidanlar nedir sorusu hakkında
bilgi sahibi olmalısınız.
Genel olarak günlük tüketilen yemekler tuz, şeker ve yağ
bakımından zengindir. Ayrıca özellikle tatil zamanlarında farkında olmadan
tatlılar ya da gazlı içecekler fazla kaçırılabilir. Bu tür yiyecekler kanda
şeker ve insülin seviyesini arttırır. Kan şekeri ve/veya insülin düzeyinin
yükselmesi, serbest radikallerin ya da açığa çıkan bağlanmamış elektron moleküllerinin
sayısını arttırabilir. Bu maddelerin artış göstermesi, insan vücudunda ciddi
boyutlarda hücresel hasarlara yol açabilir.
Çeşitli kaynaklardan antioksidanlar hakkında bazı bilgiler
ediniyoruz. Genel eğilim olarak sağlıklı beslenme için antioksidan bakımından
zengin yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Bu yazımızda öncelikle antioksidan nedir ve antioksidan ne işe yarar konuları
hakkında bilgi veriyoruz. Böylece düşüncelerinizde oksidatif sürecin ne olduğu
ve bu süreci olabildiğince engellemenin önemi netleşecektir.
Oksidatif süreç esnasında serbest radikaller ortaya çıkar.
Antioksidanlar da tam da bu oksidatif süreç sırasında devreye girerek, hücre
hasarlanmasının önüne geçmeye çalışır.
Elektronların
Serbest Kalması
Bir maddenin oksitlenmesi kısaca o maddenin elektrolarının
bir başka bileşene yüklenmesi olarak tanımlanabilir. Bunun tam tersi durumlarda,
yani bir madde bir başka maddeden elektron alırsa ‘’indirgenir’’. Oksitlenmeye
yol açan maddeler aynı zamanda elektron alıcıları olarak da tanımlanabilir. Elektron
alıcıları karşılaştıkları maddenin elektronlarını bu maddeden uzağa
sürükler. Elektronların
uzaklaşması ile oksitlenme süreci başlar. Oksitleyici maddeler çektikleri
elektronları kendi bünyelerine alılar.
Açığa çıkan elektronlar diğer moleküller ile bağlantı
kuramadığı takdirde, serbest radikaller ortaya çıkar. Oluşan serbest radikaller
hücresel metabolizmayı bozar hatta DNA üzerinde dahi değişiklik yaratabilir.
Besin
Metabolizması Ve Serbest Radikallerin Meydana Çıkışı
Hücrenin mitokondri olarak tanımlanan bölümünde ‘’oksidatif
fosforilasyon’’ ortaya çıkar. Böylece gıdalardan elde edilen yakıt, enerji
üretimi için kullanılır. Vücudun kendiliğinden yürüttüğü bu metabolik
basamaklarda atomlar, elektron verir ya da alır. Bu yolla zincirleme olarak bir
dizi oksidasyon ve indirgenme reaksiyonları meydana gelir. Atomların genellikle
elektron ve proton sayısı eşittir. Atomların elektronlarının çeşitli şekillerde
eksik kalması sonucunda, vücut savunması düşer.
Sıkça rastlanan olay, bir elektronun bulunduğu molekülden
ayrıldıktan hemen sonra diğer moleküle bağlanmasıdır. Fakat elektronlar bir
molekülden ayrıldığında bir başkasına bağlanamazsa, ortamda serbest radikaller
meydana gelir. Bu sürecin uzaması ile birlikte ortamda yüksek konsantrasyonda
kararsız, serbest moleküller ortaya çıkar.
Esasen bütün serbest
radikaller sağlığa zararlı değildir. Fakat yine de iyonik ya da moleküler
seviyede bile olsa serbest radikallerin vücutta birikimi sağlığa zararlıdır ve istenmez.
Bahse konu kararsız moleküller ‘’oksidatif stres’’ olarak adlandırılan özellikleri
ile hücreleri okside eder ve hücrelerin olması gereken düzgün yapısına zarar
verir.
Serbest radikaller, vücutta bulunan hücrelerin büyümesine ve
yaşamını sürdürmesine zarar verir. Serbest radikaller hücre zarına ve direk
olarak hücre DNA’sına zarar verir. Bu durum hücrelerin mutasyona uğramasına
sebep olur. Böylece serbest radikaller hem kanserojen reaksiyonlara yol açabilir,
hem de yaşlanma sürecini hızlandırır.
Ortamda serbest radikallerin çokça bulunması, damar sertliği, diyabet ve kırışık benzeri yaşla birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarına neden olabilir.
Antioksidan
Açısından Zengin Besinler
Aşırı yemek tüketimi serbest radikallerin oluşumunu
arttırır. Daha çok yediğimizde hücre mitokondrisi daha fazla çalışır ve ortama
normalden daha fazla aktif oksijen salgılar. Bu durum serbest radikallerin
oluşumunu destekler.
Bazı gıdaların tüketilmesi, oksidatif stres riskini
arttırır. Bazı gıdaların hazırlanma ya da pişirilme koşulları da serbest
radikal oluşumunu arttırabilir. Bu nedenle yalnızca tatil zamanlarında değil
bütün yıl süresince sağlıklı yiyecekleri az miktarda tüketerek, serbest
radikallerden uzak kalabilirsiniz.
Antioksidan bakımından zengin olmayan ve besleyici değeri düşük
yiyeceklerin serbest radikal içeriği yüksektir. Bu amaçla bilinmesinde yarar
bulunan başlıca noktalar şunlardır:
1.
Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar, rafine karbonhidratlar
ve şeker içeriği fazla olan besinlerden
uzak durmalısınız. Bu tip yiyeceklerin vücutta serbest radikal üretme olasılığı
yüksektir.
2. Salam,
sosis, sucuk, pastırma vb. işlenmiş etleri mümkün olduğu kadar tüketmeyin. Bu tip
ürünler vücutta serbest radikallerin üretimini destekleyen koruyucuları içerir.
3. Kırmızı
et tüketimini azaltın. Kırmızı etler de yüksek oranda demir içerdiği için
oksidasyonu destekler.
4. Yemek yaparken kullandığınız katı ve/veya sıvı yağları ideal olarak yalnızca 1 kez kullanın. Katı ve /veya sıvı yağların tekrar tekrar ısınması oksidasyona yol açar ve serbest radikallerin oluşumu hızlanır.
Alkol alımınızı limitleyin. Alkollü içeceklerim hem kalorisi yüksektir, hem de vücutta serbest radikaller üretilirler. Günde 1 ya da 2 kadehten fazla içmeyin.
6.
İçeriğinde bolca antioksidatif kimyasal bileşen
içeren yiyecekleri tüketin. Antioksidan bakımından zengin gıdalar serbest
radikalleri nötr hale getirerek, molekül oksidasyonunu önler. Antioksidanlar bu
yolla hücresel hasarlanmaya engel olabilir. Antioksidanlar genellikle bitkisel
kökenli gıdalarda A,C ve E vitaminleri ile selenyum vb. bileşenler halinde ya
da polifenoller halinde bulunur. Sözgelimi kızılcık, antioksidan bakımından çok
zengindir.
7.
Özellikle beta karoten, likopen ve lutein
bakımından zengin yiyecekleri tercih edin. Bu antioksidanları içeren başlıca
gıdalar şunlardır:
·
Yonca Filizi
·
Brüksel Lahanası
·
Havuç
·
Kara Lahana
·
Mısır
·
Mango
·
Domates
8.
Tatlı tüketmek istediğiniz zaman, kek ya da kurabiye
yerine meyveleri tercih edin. Antioksidan bakımından zengin başlıca meyveler
şunlardır:
·
Elma
·
Kavun
·
Kiraz
·
Greyfurt
·
Kivi
·
Kırmızı Üzüm
·
Böğürtlen
·
Çilek
·
Ahududu
9. Her gün düzenli olarak, bir miktar kuruyemiş ve/veya tatlı patates gibi bileşiminde bolca E vitamini bulunan yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
10.
Flavanoid
olarak tanımlanan bazı bitki metabolitleri de antioksidanların görevini
üstlenebilirler. Flavanoid bakımından zengin gıdalar şunlardır:
·
Soğan
·
Patlıcan
·
Marul
·
Şalgam
·
Armut
·
Kırmız şarap
·
Narenciye
·
Çilek
·
Maydanoz
·
Kiraz
·
Baklagiller
·
Soya fasulyesi
·
Süt
·
Peynir
·
Tofu
11.
Bazı gıdalar içeriğinde birden fazla vitamin ve
antioksidanı yüksek miktarda bulundurur. Bileşiminde birden fazla vitamin ve
antioksidan içeren başlıca gıdalar şunlardır:
·
Erik
·
Kuru Erik
·
Kuru Üzüm
·
Yaban Mersini
·
Kızılcık
·
İncir
·
Portakal
·
Nar
·
Tatlı Kırmızı Dolma Biber
·
Lahana
·
Pancar
·
Ispanak
·
Bitter çikolata
12. Baharatlar da bolca antioksidan içerir. Baharatlar arasında
tüketilmesi önerilen ürünler şunlardır:
·
Zencefil
·
Üzüm Çekirdeği Özü
·
Ginkgo
·
Biberiye
·
Zerdeçal
13.
Çay içmeyi ihmal etmeyin. Akşamüstü bir fincan
yeşil çay içmek, vücudunuzu antioksidan bakımından destekler. Yeşil çayda
bulunan polifenoller vücutta olabilecek oksidasyonla mücadele ederek, sizi daha
sağlıklı hale getirir.
Yukarıda anlatılan bilgileri göz önünde bulundurmak,
vücudunuza antioksidan alımını arttırmak
için uygun yollardır.
Yorumlar
Yorum Gönder