9 Adımda Rüyalarınızı Gerçekleştirin 

Sizin de tıpkı herkes gibi hayalleriniz var… Hayaliniz belki bir ev almak, Dünya seyahati yapmak ya da bir kitap yazmak olabilir.  Günlerinizi bunları düşünerek ve bir gün aniden mucizevi bir şekilde hayallerinizin gerçekleşeceğini umarak geçiriyor olabilirsiniz. Ama bu gerçekçi bir yaklaşım değildir. Böyle düşündüğünüz sürece hayallerinizi gerçekleştirme yolları size uzaklaşır.

Hayalinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz… Bilinçli bir çaba ile her yıl hedefinize biraz daha yaklaştığınızı   fark edebilirsiniz… Her geçen günü şu anda bulunduğunuz yerden hedefinizdeki noktaya doğru ilerlemek için değerlendirebilir en sonunda da hedefinize varabilirsiniz.

Bu yazımızda hayallerinizi gerçekleştirmek için size 9 pratik öneri sunuyoruz. Bu adımları sırasıyla uyguladığınızda, hayallerinizin gerçekleştiğini görecek ve yeni hayaller kurmaya başlayacaksınız.

Hedefinizi Örten Katmanları Kaldırın

Hedefinize ulaşmanızı engelleyen, gerçek hedefinizin üstünü örten her ne varsa bu sebepleri tek tek ele alın. Böylece hem gerçek hedefiniz ortaya çıkar, hem de hedefinize engel olduğunu düşündüğünüz zorluklar netleşir.

Sözgelimi işinizden ayrılmak istediğinizi düşünelim. O zaman ulaşmak istediğiniz hedef daha iyi bir iş bulmak, kendi patronunuz olmak ya da iş saatlerinizde daha fazla esnek zaman kazanmak olabilir.

Kendi kişisel cevabınıza bağlı olarak nihai hedefinize yani rüyanıza nasıl hazırlanacağınız konusunda izlemeniz gereken yollar farklı olacaktır. Hayalinizi örten katmanları ne kadar iyi temizlerseniz, isteğiniz o kadar net olarak ortaya çıkar. Böylece söz konusu hayallerinizi gerçekleştirmek için  izlemeniz gereken yönü çok daha belirgin biçimde görebilirsiniz.


Korkunuzla Yüzleşin

İstekleriniz netleşince ve bu yolda ilerlemeye karar verince ilk hissedeceğiniz duygu korku olacaktır. Bunun nedeni konfor alanınızdan ayrılmak zorunda olduğunuzu fark etmenizdir. Bildiğiniz alıştığınız Dünyanın/yaşantının diğer tarafına geçeceğinizi düşünmek sizde korku yaratır. Bu duruma karşı içinizde şekillenen direnç, karşınıza çoğu kez korku olarak çıkar.

Burada anahtar nokta korkunun planlarınıza hakim olmasına izin vermemektir. Korku sizin elinizi kolunuz bağlamasın. Unutmayın korku nedeniyle rüyanıza kavuşmayı ertelerseniz, rüyanızın hep hayal olarak kalmasına razı olursunuz.

Böyle bir durumla karşılaşınca korkunuz hakkında düşünün ve aşağıdakilerden hangisinin daha korkunç olduğuna karar verin: 

Ø   Konfor alanınızın dışına çıkmak mı?  

Ø  Korkudan kurtulmak için rüyanızın hayal olarak kalmasına izin vermek mi?

 Anais Nin  bir benzetmesinde bu konuyla ilgili güzel bir açıklama yapmaktadır. ‘’ Bir tomurcukta sımsıkı kalma ihtimali, günün birinde çiçek açma riskinden çok daha eziyetli hale geldi…’’

Korku acı verici olmasına rağmen çiçek açmaya karar verdiyseniz, bir sonraki aşamaya geçmeye hazırsınızdır.


Dönüş Gemilerini Yakın

Kesin kararınızı verdikten sonra kendinize geri dönüş yolu bırakmayın. Kesin kararlı olmazsanız, sürekli aklınızda caydırıcı fikirler dolaşır. En küçük bir tereddüt gösterirseniz, bu tip caydırıcı fikirlere kolayca kapılabilirsiniz. Bu nedenle yönünüzü hedefe çevirdiğinizde, kararınızın sarsılmaz olduğunu kendinize anlatmak için dönüş gemilerini yakın.

Söz gelimi maraton koşmayı hedeflediyseniz, yarışacak adaylar arasına adınızı yazdırın. Satın alacağınız evi belirlediniz ise, oturduğunuz ev sahibine önümüzdeki sene için kontratı yenilemeyeceğinizi bildirin.

Geri dönüş yolunuz tıkandığında, ilerlemekten başka çareniz almaz.

Hedefinize Giden Fikir ve Yöntemleri Çalın

Hayaliniz büyük ihtimalle başkalarının da hayalidir. Daha önce de başkalarının hayali olmuştur. Bu nedenle Amerika’yı tekrar keşfetmeyin. Başkalarının işine yarayan yolları, fikirleri ve teknikleri korkmadan kullanın.

Sizin hayalinizde başarıya ulaşan insanların neler yaptığını ve başarıya nasıl ulaştıklarını inceleyin. Böylece size ilham olabilecek yöntemleri netleştirin. Öğrenmek için yapmanız gereken pek çok şey olabilir. Atacağınızı adımın sizi hayalinize götüreceğini düşünürseniz, çekeceğiniz zahmet gözünüzde büyümez.

Hayallerinize ulaşmak için yapılması gerekenleri incelerken biraz daha motive olursunuz. Bir sonraki adımda edindiğiniz bütün bilgileri kullanırsanız, başarıya ulaşmamanız için hiçbir sebep kalmaz.


Başarılı Olmak İçin Plan Yapın

Hedefinize ulaşmak için net olun, hedefinize sadık kalın, hayaliniz ile ilgili toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın. Bütün bu kriterleri mantıklı bir plan içinde uygulayın. Bu konuda Harvey Mackay ‘’ Bir hayal yalnızca bir hayaldir. Fakat bu konu ile ilgili somut bir hedef ve plan varsa o zaman bu son teslim tarihi bulunan bir hayaldir.’’ Diyor.

 Nasıl başaracağınız konusunda mantıklı bir plan oluşturun ve buna sadık kalın. Plan yapmazsanız, çalışmalarınız birbirinden kopuk olabilir. Planınız olmazsa, odaklanacağınız bir nokta da olmaz. O zaman da adım adım hedefinize yaklaşmak yerine rotanız belli olmadan sürüklenmeye başlarsınız.

Şu anda bulunduğunuz yerden istediğiniz yere gitmek için plan yaparsanız, hayallerinizi gerçekleştirme yolunda karşınıza çıkabilecek engelleri hem azaltırsınız hem de daha kolay bertaraf edersiniz.

Sözgelimi bir kitap yazmayı hedefliyorsanız, her gün düzenli olarak işe gitmeden 1 saat erken kalkın ve 1 saat boyunca bilgisayarınızda kitabınız için gereken çalışmaları yapın.  

Plan yapmanın bir başka güzelliği de başarıya giden yol boyunca kendi ilerleme ve gelişiminizi takip edebilmenizdir. İlerleme kaydettiğinizi görmek sizi başarıya ulaşmak için motive eder.



Son Teslim Tarihi Belirtin

Hayalinize ulaşmak için son teslim tarihi belirlerseniz, erteleme huyunuza engel olursunuz. Böylece hız kazanırsınız. Yapmanız gereken işleri birer birer halletmeye başlarsınız. Planınız olsa bile, teslim tarihiniz belirli değilse yine de oyalanabilirsiniz. Fakat son teslim tarihi belirlediğinizde gerçekten gerekmeyen aktiviteler ile vakit kaybetmeye son verirsiniz.

İşinizi Yapın

Rüyanızı gerçekleştirmek için işinizi yapmanız gerekir. İş yapmaktan kaçışınız olmadığını kabul edin. Çalışmanız gerektiğinde canınız istemese de, bunun için kendinizi zorlayın. Zaman geçtikçe sonuçları elde etmeye başlarsınız. Bu durum daha ileri adımları atmanız için sizi teşvik eder.

İlerlemeyi Takdir Edin

Her gün hayallerinize uzanan yolda işlerin istediğiniz gibi gideceğini hayal etmeyin. Zaman zaman yorularak, yaptığınız plandan vazgeçmek isteyebilirsiniz. Yola devam edebilmek için biraz daha motivasyona ihtiyacınız olabilir. Her yeni aşamaya geçerken bir ara verin ve kendinizi geçmişte kat etmiş olduğunuz yol için ödüllendirin.


Yolda Yalnız Olmayın

Yaşamınızda değişim yapmak kolay değildir. Yaşam değişikliğinden sadece siz değil sizinle birlikte yaşayan, hayatınıza dahil ettiğiniz bütün insanlar etkilenir.

Rüyalarınızı gerçekleştirmek için uğraşırken çevrenizdekilerin neler yaşadığınızı bilmesini sağlayın. Yakınlarınıza sizi desteklemeleri ve cesaret vermeleri için şans tanırsanız, onları da maceraya dahil edersiniz ve sonunda hep birlikte mutlu olursunuz. 

Hayalleriniz kesinlikle sizin gerçekliğiniz olabilir. Fakat çoğu kez konu üzerinde çalışmanız gerekir. Engelleri görmezden gelin, sadece işinizi yapmaya odaklanın.

Hayallerinizi gerçekleştirmek için yukarıdaki yazıda anlatılan basamakları uyguladığınızda hayallerinizin 1 yıl belki daha da kısa bir süre içinde gerçekleştiğini göreceksiniz.

 

Yorumlar

  1. Ben bazen deniyorum ama sonra çabuk mu vazgeçiyorum bilemedim . Ama güzel tavsiyeler Füsun hanım teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar