Kolay Kilo Vermek İçin Lezzetli Yemek Bileşimleri

Yemek yerken tükettiğimiz yiyecekleri çoğu kez farkına bile varmadan birbirleri ile eşleştiririz. Sözgelimi balık kızartmasının yanında patates kızartması olması bizi mutlu eder ya da ekmek ile tereyağını birlikte tüketmeyi severiz. Bu yazımızda sağlıklı ve kolay kilo vermek için size birkaç ipucu veriyoruz. Yemek yerken çeşitli kombinasyonlar yapmamızın nedeni, çoğu kez küçüklüğümüzden bu yana bize yiyecekleri bu şekilde birleştirmemizin öğretilmiş olmasıdır. Bazen de yiyecekleri uygun şekilde eşleştirdiğimizde, daha lezzetli öğünler tükettiğimizi düşünebiliriz.

Gıdaları tüketirken çeşitli kombinasyonlar yaptığımızda, bunların içinde bulunan maddeler birbirleri ile biyokimyasal reaksiyona girer. Bu reaksiyonlar kilo kaybetmenizi kolaylaştırıp, hızlandırabilir ya da zorlaştırıp, yavaşlatabilir. Bir örnek vermek gerekirse bu konuda yapılan en son araştırmalar karbonhidrat ve yağın bir arada tüketilmesinin kilo alımını ve yağlanmayı arttırarak, hızlandırdığını ortaya koyuyor. Bu ikilinin nerdeyse zehir etkisi yapması vücuda alınan şekerin ‘’insülin’’ olarak tanımlanan hormonun üretimini uyarmasıdır. Böylece çok fazla şeker yendiğinde, insülin düzeyi anormal derecede yükselebilir. Bütün bu reaksiyonların sonucunda vücudun yağ depolaması desteklenir ve kilo artışı yaşanabilir.  

Konu üzerinde çalışan bilim insanları, gıda bileşenlerinin birbiri ile etkileşiminin yemeğin besleme özelliklerini arttıran ve yağ yakılmasını hızlandıran reaksiyonlara yol açtığını gösteriyor.

Bazı Yiyecekler Kilo Almamıza Neden Olurken Bazıları Kilo Kaybetmemizi Destekler

Her gün çeşitli yerlerde, mucize diyetler hakkında reçetelere rastlıyoruz. Fakat konu üzerinde çalışan bilim insanları kilo vermek ve form tutmak için aç kalmanıza ya da çok hafif yiyeceklere razı olmanıza  gerek olmadığına dikkat çekiyor. Bu konuda size yardımcı olabilecek, ‘’Akıllı Diyet’’ olarak tanımlanan  uygulamalar bulunuyor. Böylece biraz sabırlı olup, ayrıntıları göz önünde bulundurduğunuzda kilo verme mekanizmasının temel kimyasını harekete geçirebilirsiniz. Sağlıklı ve kolay kilo vermek için bilinmesinde yarar bulunan gereken başlıca noktalar şunlardır:

Ø    Bazı besin bileşenleri birlikte tüketildiğinde, vücutta gıda emilim kapasitesi değişir. Bu sayede yediğiniz yiyeceklerden olabilecek en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Ø    Besinlerle vücudunuza alınan bileşenler, kan şekeri düzeyiniz üzerinde etkili olur. Kan şekeri düzeyi kilo alıp vermenizle ilgili hormonların salınımını etkiler.

Ø    Besinlerle alınan bileşimler sindiriminizi yavaşlatabilir ya da hızlandırabilir. Bu yüzden besinleri tüketme sırası da önemlidir. Söz gelimi sindirimi en uzun süren besinler etlerdir. Etlerin sindirimi ortalama 4-5 saat sürer. Oysaki meyvelerin sindirimi için gereken süre, çok daha kısadır. Meyveler ortalama 30 dakikada sindirilir.



Kahvaltı

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Özellikle kilo verme döneminde iseniz, öğün atlamak sizin için hiç de iyi olmaz.

Vücut yağlarının yakılma hızının arttırılması için tüketilmesi önerilebilecek lezzetli bir kombinasyon da vitaminler ile yağların birlikte tüketilmesidir. Özellikle A, D ve E vitamini gibi yağda çözünen vitaminler vücudunuz tarafından daha hızlı emilir. Yani yoğurt yerken içine badem, kuruyemiş ya da meyve parçaları ilave ederseniz, hem lezzetli hem de sizi uzun süre tok tutacak bir kahvaltı etmiş olursunuz. Bunun yanı sıra kahvaltıda tereyağı tüketmek yerine, avokado tercih edebilirsiniz. Zayıflama döneminde, avokado ve 1 bardak portakal suyunu birlikte tüketmek oldukça ideal bir kahvaltı sayılabilir.

Kahvaltıda süt ürünleri tüketirken,  tam yağlı olmalarını tercih edin. ‘’Light’’ ürünler, kilo kaybı için daha iyi gibi görünse de,  konu üzerinde çalışan bilim insanları bu tip ürünlerin şeker bakımından daha zengin olduğunu belirtiyor. Buna bağlı olarak uzun vadede light ürünler tüketmenin kilo almanıza yol açabileceği düşünülüyor.

Ayrıca tam yağlı süt ürünleri diğer yağı azaltılmış süt ürünlerine oranla daha  doyurucu olduğu için, bu  ürünleri tükettiğinizde gün içinde atıştırma ihtiyacınız azalır. Üstelik tam yağlı süt ürünlerinde bulunan yağ asitleri, kalp hastalığı riskini de azaltabilir.



Öğle ve Akşam Öğünleri

Zayıflama döneminde vücudunuza protein alımını artırmanız önerilir. Fakat bu amaçla bolca kırmızı et tüketmeniz istenmez.  Fazlaca doymuş yağ almak sağlıklı sayılmaz. Bu tip durumlarda pirinç ile bezelyeyi birlikte tüketmenizi öneririz. Tek başına pirinç tüketirseniz,  vücudunuza gereken elzem amino asitleri yeteri kadar alamazsınız. Pirinç tüketirken yanına bezelye eklerseniz, olabilecek amino asit eksikliği sorunundan kurtulursunuz. Bezelye,  potasyum bakımından da çok zengin bir kaynaktır.  Özellikle ‘’Vegan’’ diyet uyguluyorsanız, öğünlerinize bir miktar daha protein eklemek için bu yöntem gerçekten çok yararlıdır.

Kilo kaybetmek istediğiniz dönemlerde, akşam yemeğiniz günün en hafif öğünü olmalıdır. Akşam yemeği öğününüzü yatmadan en az 3 saat önce tüketmiş olmanızda yarar vardır. Eğer yatmadan önce bir şeyler atıştırırsanız, vücudunuz sindirimi henüz tamamlamış olduğu için rahat bir uyku uyumanız zorlaşabilir. Bu nedenle gece şişkinliği yaşamak ya da kabus görmek gibi istenmeyen durumlarla  karşılaşabilirsiniz.

Kilo vermek istediğiniz dönemlerde dikkat etmeniz gereken bir başka önemli konu, akşam yemeği öğününü atlamamanızdır. Eğer uykuya aç yatarsanız, ertesi gün daha fazla porsiyon tüketme eğiliminde olursunuz. Daha fazla atıştırmak, her zaman daha fazla kilo anlamına gelir.

Kilo verme sürecinde size önerilebilecek en ideal öğün yeşil yapraklı sebzeler ile birlikte avokado yağı tüketmeniz olabilir. Marul ya da körpe ıspanak salatanıza birkaç damla avokado yağı ilave edin. 

Et yemekten hoşlanıyorsanız, akşam yemeğinde kırmızıbiber ilave ettiğiniz tavukgöğsü sizin için iyi olabilir. Tavuk eti, en besleyici etlerden biridir. Tavuk etine eklediğiniz biberde bulunan ‘’kapsaisin’’ bileşeni hem iştahınızı keser, hem de metabolizmanızı hızlandırır.



Atıştırmalıklar

Aslında kural olarak kilo verme döneminde, öğün aralarında atıştırmaktan vazgeçmelisiniz. Eğer bu size çok zor geliyorsa ve beceremiyorsanız, normal zamanda tüketmeye alışkın olduğunuz kraker ya da şekerli ürünleri sağlıklı yiyeceklerle değiştirin. Bu amaçla bazı soslara nachos yerine nohut ekleyebilirsiniz. Böylece sağlıklı, az kalorili ve metabolizmanızı hızlı çalıştıran yiyecekler elde etmiş olursunuz.

Tatlı atıştırmak sizin için çok önemli ise, çiğ fındık ya baklagil tohumlarını muzla karıştırabilirsiniz. Meyveli atıştırmalıklar gerçekten sağlıklı olsa da, her zaman çok da masum değildir. Özellikle suyu uçurularak kurutulmuş meyvelerde şeker oranı çok yüksektir.

Kilo verme döneminde size önerebileceğimiz bir başka ideal atıştırmalık, bir miktar yoğurt ile bir avuç çilek karışımı tüketmeniz olabilir. Fakat bu bir avuç çok büyük bir avuç ise, fazla kilolarınızdan kurtulmanız mümkün olmayabilir.

İçecekler

Zayıflama dönemlerinde içeceklerin çoğundan uzak durmakta yarar vardır. Çünkü su dışında bütün içeceklerin az ya da çok kalorisi vardır. Meyve suyu içmek istiyorsanız, dışardan hazır almayın. Evde kendiniz hazırlayın. Böylece içine ekstra şeker katılmamış ürünler tüketmiş olursunuz. Bu dönemde size önerebileceğimiz içecekler greyfurt, limon ya da nar suyuna zencefil ilave ederek hazırladığınız meyve suları olabilir.

Bu arada kahve oldukça iyi bilinen bir iştah kesicidir. Kilo verme döneminde kahve tüketmek, hem daha aktif ve uyanık olmanızı sağlar hem de iştahınızı kontrol etmeniz kolaylaşır. Yalnız bu aşamada kalorisi yüksek kahveli içecekleri tercih etmeyin. Bunun yerine sade kahvenize tarçın serpiştirin. Tarçın kalorisi düşük ve vücutta yağ birikmesini önleyen antioksidan bileşenler bakımından da zengin bir üründür.

Kahve sevmiyorsanız, limonlu yeşil çay da gerçekten sağlıklı ve kolay kilo vermek için size yardımcı olabilecek, lezzetli bir içecektir.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar