Anksiyeteye
İyi Gelen
9 Yiyecek
Bilimsel araştırmalar anksiyete tedavisi gören insanların
diyetlerine ekledikleri yiyeceklerin çok yararlı olabileceğini ortaya koydu. Anksiyete belirtilerinin azaltılması amacı
ile diyette sağlıklı gıdaların arttırılması, sağlıksız gıdaların ise azaltılması
hedeflenmektedir.
Kaygılardan arınmak için yaşam tarzınızda değişiklik
yapmanın gerçekten işe yaradığı artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Diyetinize
bolca sebze, meyve, baklagiller, kepekli tahıllar ve yağsız protein bakımından
zengin gıdalar eklemek, ruh haliniz üzerinde tahmin etmediğiniz kadar olumlu
etkide bulunabilir.
Anksiyete Dünya
üzerinde milyonlarca insanı olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir. Anksiyetenin
çeşitli semptomları vardır. Bazı insanlar bu semptomların hepsini birden
yaşarken, bazı insanlar bu semptomların yalnızca birkaç tanesini bir arada yaşarlar.
Genel kural olarak en az 6 ay anksiyete semptomları yaşayan insanlarda ‘’ Yaygın Anksiyete Bozukluğu ’’ olduğu
düşünülmektedir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu yaşayan insanların şikayetçi
oldukları başlıca psikolojik ve fiziksel belirtiler şunlardır:
- Ø Korku,
- Ø Gerginlik,
- Ø Günlük olaylar ya da gündelik sorunlar hakkında olayın önemi ile orantısız biçimde endişelenmek,
- Ø Sinirlilik,
- Ø Konsantrasyon zorluğu yaşanması,
- Ø Sosyal yaşamda ya da iş hayatında çeşitli sorunlar yaşanması,
- Ø Kalp çarpıntısı,
- Ø Kalp atış hızının artması,
- Ø Kaslarda gerginlik,
- Ø Göğüste sıkışma hissi duyulmasıdır.
Yaygın anksiyete
tedavisi için genellikle doktorlar, ilaçlar ve davranış terapisi kombinasyonunu
birlikte uygulamaktadırlar. Fakat bazen tedavilerin uzun vadede işe yaramadığı
durumlar da görülmektedir.
Anksiyete
Üzerinde Hafifletici Etkiye Sahip Yiyecekler
Yapılan bilimsel araştırmalar, doğru beslenmenin yaygın
anksiyete semptomlarını iyileştirmek üzerinde olumlu rol oynayabileceğini gösteriyor.
1. Brezilya
Fındığı
Brezilya fındığı, içeriğinde bolca selenyum elementi bulunur.
Selenyumun vücutta yüksek düzeyde bulunan iltihabı azaltıcı etkisi vardır. Araştırmaların
sonucunda vücutta iltihabın azalması ile bireylerin ruh halinde iyileşme
görülmüştür. Ayrıca selenyumun hücre hasarını önlemeye yönelik etkileri olduğu
gibi antikanserojen özellikleri olduğu da düşünülmektedir.
Brezilya fındığının yanı sıra mantar, soya fasulyesi,
kabuklu yemişler, bazı hayvansal ürünler ve sebzeler de selenyum bakımından
oldukça zengindir.
Selenyumun fazlası istenmeyen yan etkilere sebep olabilir. Bu
nedenle selenyumun çok da fazla tüketmemesine de dikkat edilmelidir. Normal bir
yetişkinin günlük alması ideal sayılan selenyum miktarı yaklaşık 400 mikrogramdır.
Bu nedenle yüksek dozda selenyum takviyesi almak yerine günde 3 veya 4 Brezilya
fındığı yemek daha uygundur.
Brezilya fındığında selenyumun yanı sıra bol miktarda E
vitamini de bulunur. E vitamini kuvvetli bir antioksidan olup anksiyete tedavisi için çok yararlıdır.
Bazı bilimsel araştırmalarda düşük E vitaminin depresyona yol açabileceğini
gösterilmektedir.
2. Yağlı
Balık
Yağlı balıklar denildiğinde, içeriğinde bolca omega-3 içeren
balıklar düşünülmektedir. Omega-3 bakımından zengin başlıca balıklar türleri şunlardır:
- Ø Somon
- Ø Uskumru
- Ø Sardalye
- Ø Alabalık
- Ø Ringa balığı
Omega -3 yağ asidi kişinin hem zihinsel işlevlerini destekler,
hem de zihinsel sağlığını geliştirir. Yapılan en son bilimsel araştırmalarda
omega-6 yağ asidinin fazla tüketilerek, omega-3 yağ asidinin yetersiz alınması
durumunda bireylerde anksiyete vb. duygu durum bozuklukları yaşanabileceği gösterilmektedir.
Konu üzerinde çalışan bilim insanları haftada en az 2 porsiyon
balık yenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Haftada 3 kez somon yiyen erkeklerle
yapılan araştırma sonuçlarında deneklerin kaygı düzeyinde azalma gözlendi.
Somon ve sardalye aynı zamanda D vitamini bakımından da zengin
ürünlerdir. D vitamininin de depresyona ve anksiyeteye iyi geldiği konusunda
yapılmış çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır.
3. Yumurta
Yumurta sarısı bileşiminde bolca D vitamini içerir. Ayrıca
yumurta bütünüyle mükemmel bir protein kaynağıdır. Bu özelliği nedeni ile
yumurta, bir organizmanın büyüme ve gelişmesi için gereken bütün temel amino
asitleri içerir.
Bütün bunların yanı sıra yumurta serotonin salgılanmasına
destek olan triptofan bakımından da zengindir. Serotonin kişinin ruh halini,
uykusunu ve hafızasını geliştirmeye yardımcı olan önemli bir kimyasal
nörotransmitterdir. Serotonin beyin fonksiyonlarının iyileşmesinde olduğu kadar
kaygı düzeyinin azalmasında da etkilidir.
4. Kabak
Çekirdeği
Kabak çekirdeği bileşiminde bolca potasyum içerdiği için
vücudun elektrolit dengesinin düzenlenmesi ve kan basıncının dengelenmesinde
önemli rol oynar. Kabak çekirdeği ya da muz benzeri potasyum açısından zengin
ürünler tüketilmesi, bireylerde kaygı ve stres seviyesini azaltabilir. Kabak
çekirdeği potasyumun yanı sıra çinko bakımından da zengin bir gıdadır. 100 Kız
öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada çinko eksikliği yaşayan öğrencilerin ruh halinin bu durumdan olumsuz
etkilenebileceği ortaya çıkarıldı. Çinko, beyin ve sinir gelişiminde çok önemli
rol oynayan bir mineraldir. Çinkonun vücutta depolandığı başlıca yerler beynin
duygularla ilgili kısımlarıdır.
5. Bitter
Çikolata
Bilim insanları uzun zamandır bitter çikolatanın stres ve
anksiyeteyi azaltabileceği hipotezi üzerinde duruyorlar. Araştırma sonuçlarında
bitter çikolata ya da kakaonun bireylerin ruh halini olumlu etkileyebileceği
ortaya kondu. Yine de bu konuda yapılan çalışmaların sayısı yeterli bulunmadığı
için daha fazla çalışma yapılması gereklidir.
Bitter çikolata, içeriğinde bolca polifenol bulunduran bir
flavanoid kaynağıdır. Bazı bilimsel çalışmalarda flavanoidlerin beyindeki nöroinflamasyonu
ve hücre ölümünü önleyici etkide bulunduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra
flavanoidler kan akışı üzerinde de olumlu etkide bulunmaktadır.
Çikolata bulunan triptofan, bireylerin ruh hâlini olumlu etkileyen serotonin
gibi nörotransmitterlerin oluşumunda da önemli rol almaktadır.
Ayrıca bitter çikolatanın bileşiminde bolca magnezyum da bulunur.
Magnezyum açısından zengin bir diyetle beslenmenin depresyon belirtilerini
azaltabileceği ispatlanmıştır.
Bitter çikolata seçerken, içeriğinde % 70 ya da daha fazla
kakao bulunan ürünleri tercih etmekte yarar vardır. Bitter çikolata aynı
zamanda bolca şeker ve yağ içerdiği için günlük tüketilecek miktar en fazla 1-3
gram ile sınırlandırılmalıdır.
6. Zerdeçal
Zerdeçalda bulunan fonksiyonel madde kurkumindir. Anksiyete
ya da depresyon problemi olan kişilerin kurkumin tüketmesi ile vücutta bulunan inflamasyon
ve buna bağlı olarak da gelişebilecek oksidatif stres azalır. İnflamasyon ve oksidatif
stresin azalması, depresyon belirtilerini aşağı çeker.
7. Papatya Çayı
Papatya çayı antiinflamatuvar, antibakteriyel, antioksidatif
ve gevşetici özelliklere sahiptir. Bilimsel araştırmalar papatya çayının kaygı
semptomlarını azaltıcı etkisi olduğunu kanıtlasa da, papatya çayının anksiyete
üzerinde ciddi bir etkisi olduğu gözlenmemiştir.
8. Yoğurt
Yoğurt yapımında son derece sağlıklı bakteriler olan
Lactobacillus ve Bifidobacterler kullanılır. Bahse konu mikroorganizmaların
fermentasyona uğratılmış ürünleri, beyin sağlığı üzerinde olumlu etkide
bulunur.
Bazı bilimsel araştırmalar fermente ürünlerin tüketiminin,
özellikle genç insanlarda mutluluğu arttırdığını ve kaygıyı azalttığını gösteriyor.
Yoğurt vb. fermente gıdaların diyete dahil edilmesi, doğal
barsak bakterilerine destek sağladığı gibi kaygı ve stres düzeyini de düşürebilir.
9. Yeşil Çay
Yeşil çay bileşiminde theanine adı verilen bir aminoasidi
içerir. Theanine olarak tanımlanan amino asit vücutta serotonin ve dopamin
hormonlarının üretimini arttırır.
Theanine, sakinleştirici etkiye sahiptir. Günde 200 mg theanine
tüketmenin insanlarda gerilimi azalttığı ve kendi kendine gevşemede de etkili olduğu
bulunmuştur.
Beslenme ve anksiyete
belirtileri üzerinde yapılan çalışmalar, oldukça ümit verici sonuçlar
vererek, devam etmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder