Hayati Bir Mikroelement Olan Çinkonun Önemi ve Bulunduğu Gıdalar
Çinko sağlıklı için çok gerekli bir mineraldir. Çinko
vücutta besinlerin metabolize olmasını sağlar, bağışıklık sistemini korur, vücut
dokularını onarır, vücutta bulunan 300’den fazla enzimin çalışması için
gereklidir. Aynı zamanda yeni doğmuş bebeklerin ergenlik dönemine kadar sağlıklı
büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir.
1963 yılında insanlar için temel bir besin maddesi olduğu
belirlenen çinko, günlük olarak tüketmemiz gereken bir antioksidan ve iz
elementtir. Vücudumuz çinko üretemez ve depolayamaz. Bu nedenle çinkonun her
gün oral olarak alınması gerekir.
Erkekler günlük 11 mg. kadınlar, ise 8 mg. çinko almalıdır.
2011 Yılı verilerine göre günlük en az
7.9 mg çinko alınması önerilir.
Çoğu kez insanlar, günlük diyetleri ile yeterli miktarda
çinko tüketirler.
Çinkonun
Sağlığa Etkisi
Çinko, T hücrelerini aktive eder, vücudun
hastalıklara direnç göstermesine ve yaraların iyileşmesini kolaylaştırdığı için bağışıklık sistemi açısından çok önemli bir elementtir.
Çinko içeren pastiller veya şuruplar erişkinlerde soğuk
algınlığı tedavisinde sıklıkla kullanılır. Soğuk algınlığı belirtileri
görülmeye başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde çinko alınırsa, semptomların şiddeti % 40’ a kadar azalabilir.
Bununla birlikte üzerinde konu üzerinde çok çalışma yapılmış
olmasına rağmen, soğuk algınlığı tedavisinde çinko takviyesinin etkisi henüz
kesinleşmemiştir. Ayrıca çinko pastillerinin kötü ağız tadı ve kabızlık gibi
olumsuz etkilere neden olduğu da bilinir. Uzun vadeli zararı konusunda net bir
bulgu yoktur.
Bazı kaynaklarda erkeklerde düşük sperm kalitesi, çinko
eksikliği ile bağdaştırılır. Küçük bir çalışmada çinko, folat, beta karoten, C
vitamini ve E vitamini içeren bir diyet takviyesinin erkeklerde gelişmiş semen
kalitesiyle ilişkili olduğu görüldü. Ancak çinkonun kesin olarak bu sonuçlardan
sorumlu olup olmadığını söylemek için henüz erkendir.
Yapılan araştırmalar daha çok çinkonun akne, DEHB, osteoporoz
tedavisindeki rolü ve zatürreyi önlemedeki etkisi üzerine yoğunlaşıyor.
Çinko
Ø
Enzimatik reaksiyonlarda,
Ø
Bağışıklık fonksiyonunu düzenlemede,
Ø
Protein sentezinde,
DNA sentezinde,
Ø
Yara iyileşmesi,
Ø
Büyüme ve gelişmede önemlidir.
Ø
Bazı yaşa bağlı hastalıkların oluşma riskini
azaltabilir.
Ø
Çinko oksidatif stresi hafifletir ve T hücrelerin
etkisini arttırır. Oksidatif stres kalp hastalığı, kanser ve zihinsel
performansta düşüş gibi çok çeşitli kronik hastalıklara katkıda bulunan bir faktördür.
Çinko
Üzerine Yapılan Çeşitli Akademik Çalışmalardan Alınan Sonuçlar
Aşağıda bazı bilimsel çalışmalardan alınan sonuçları sizin
için sıraladık.
Ø Çalışmalardan birinde çinko takviyesi alan yaşlı
yetişkinlerde zatüree riski azaldığı, zihinsel performansın ve grip aşısının
etkisi arttığı gözlendi.
Ø
Bir başka çalışmada çinko takviyesi alan yetişkinlerde enfeksiyona yakalanma riskinin % 66 oranında azaldığı saptandı.
Ø
Akademik
bir araştırma sonucunda E vitamini, C vitamini, Beta Karoten ve 80 mg. çinko
alan yaşlılarda görme kaybının azaldığı rapor edildi.
Ø
Dermatoloji konusunda çinkonun etkisi üzerine
yapılan araştırmalarda hem topikal, hem de oral çinko tedavisinin
iltihaplanmayı azaltarak ve P. acnes bakterilerinin gelişimini önlediğini
gösterdi. Ayrıca çinkonun, yağ bezlerinin aktivitesini de baskılayarak akne
tedavisinde çok etkili olduğu bildirildi.
Aknesi olan insanların kanında çinko seviyesi
düşük bulundu, bu nedenle çinko takviyesi semptomları azaltmaya yardımcı
olabilir.
Eksiklik
Belirtileri
Çinko, vücutta özellikle hücre üretimi ve bağışıklık fonksiyonlarını
düzenlemede etkilidir. Çinko hakkında öğrenilecek pek çok şey vardır. Ancak çinko
büyümenin, üremenin ve cinsel gelişimin önemli bir parçasıdır. Çinko
eksikliğinde vücut yeni hücreler üretemez, bu da aşağıdaki belirtilere yol
açar:
Ø
Açıklanamayan kilo kaybı
Ø
İyileşmeyen yaralar
Ø
Dikkat eksikliği
Ø
Koku ve tat alma duyusunda azalma
Ø
İshal
Ø
İştah kaybı
Ø
Ciltte yara açılması
Ø
Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Ø
Aşırı oksidasyon sonucu DNA hasarında artış
Çocuklarda çinko eksikliği
Ø
Büyüme geriliği,
Ø
Çeşitli enfeksiyonlar
Ø
İshal
Ø
Solunum yolu hastalıklarına yakalanma
potansiyelinde artışa neden olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü çocukluk çağındaki ishal nedeniyle çocuk
ölümlerin azalmasına yardımcı olmak için çinko alımını öneriyor.
Çinko
İçeren Yiyecekler
Çeşitli yiyeceklerin tüketilmesi yoluyla vücuda çinko almak
mümkündür. Çinko multi vitamin kapsüllerinde ve soğuk algınlığı ilaçlarında da
bulunabilir.
Çinko bakımından zengin yiyecekleri sıralarsak;
Ø
Kabuklu deniz ürünleri: İstiridye, yengeç,
midye, ıstakoz ve istiridye
Ø
Et: Sığır eti, domuz eti, kuzu eti
Ø
Kanatlı: Hindi, tavuk
Ø
Balık: Pisi balığı, sardalye, somon
Ø
Baklagiller: Nohut, mercimek, kuru fasulye,
barbunya
Ø
Fındık ve Tohumlar: Kabak çekirdeği, kaju
fıstığı, kenevir tohumu
Ø
Süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir
Ø
Yumurta
Ø
Kepekli tahıllar: Yulaf, kinoa, esmer pirinç
Ø
Sebzeler: Mantar, lahana, bezelye, kuşkonmaz,
pancar
Özellikle et ve kabuklu deniz ürünler gibi gıdalar vücudumuzun
kolayca emebileceği biçimde, yüksek miktarda çinko içerir.
Baklagiller ve tam tahıllar gibi bazı bitkisel gıdalarda fitat gibi bileşiklerin fazla olması
nedeniyle çinko emilimi azalabilir. Çünkü fitatlar çinko absorbsiyonunu inhibe eder.
Sözgelimi çok katı vejeteryan diyeti uygulayan insanlarda, fazla fitat alımı çinko
emilimini % 50 oranında düşürebilir.
Aşırı demir alımı ya da gastrointestinal problemler vücutta
çinko emilimini azaltabilir.
Yemeklerin dışında alınan çinko takviyeleri çinko asetat,
çinko glukonat, çinko pikolinat ve çinko sülfat olarak vücuda alınır. Bunların
arasında vücut tarafından hangi bileşenin daha fazla emildiğini gösteren yeterli çalışma yoktur.
Tüketime hazır kahvaltı gevrekleri, snack bar ve
zenginleştirilmiş unlar gibi bazı gıdalar, çinko yönünden zenginleştirilmiş olarak
satılır.
Bazı gıdalardaki çinko miktarına göz atacak olursak;
90 gram pişmiş istiridye 28.3 mg
90 gram pişmiş yengeç 6.8 mg
90 gram pişmiş yağsız
sığır eti köftesi 5.3 mg
½ fincan kuru fasulye 2.9
mg
30 gram kavrulmuş kaju 1.6
mg çinko içerir.
Çinko
Toksisitesi
Çoğu insan, yiyeceklerin yanı sıra çinko takviyesi alsa da
günlük çünkü alım dozunu aşmaz. Aşırı çinko alımı mide bulantısı, kusma,
iştahsızlık, mide krampları, baş ağrısı ve ishal gibi belirtilerle toksik
etkilere neden olabilir.
Uzun süreli aşırı çinko kullanımı ( günde 40 gramdan fazla)
kollarda ve bacaklarda zayıflık, uyuşukluk gibi belirtiler gösteren bakır
eksikliğine yol açabilir. Fazla çinko alımı vücudun demir ve bakır emilimini azaltır.
Nazal spreylerin ve çinko içeren jellerin sürekli kullanımı koku alma
duygusunun kaybına neden olabilir.
Risk Grupları
Küçük çocuklar, yaşlılar, hamile ya da emziren kadınlar risk
grubundadır.
Hamileler ve küçük çocuklar çinko eksikliği gösterebilecek
en yüksek risk grubudur. Dünya nüfusunun yaklaşık % 17’sinde, hamile
kadınlarınsa % 82’sinde çinko eksikliği vardır.
Diğer risk grupları ise alkol bağımlıları, gastrointestinal
bozuklukları olanlar ve kronik böbrek rahatsızlığı olan insanlardır.
Diyabet hastaları aşırı idrara çıktıkları için, potansiyel olarak çinko kaybederler. Bu nedenle şeker hastalarında yaygın
oranda çinko eksikliği görülür.
Gıda dışında alınan çinko takviyeleri ilaçlarla etkileşime girme eğilimindedir. Bu
tip durumlarda da hem çinkonun, hem de ilaçların emilimi azalabilir.
Çinko takviyesi almadan önce özellikle de tetrasiklin
antibiyotikleri penisilin ya da tiyazid içeren diüretikler kullanılıyorsa bir
sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Sonuç
Çinko enfeksiyonlarla savaşmaya, vücudu onarmaya ve sağlıklı
yeni hücreler üretmeye yardımcı olan ancak muhtemelen soğuk algınlığını
önleyemeyen güçlü bir antioksidandır.
Sağlıklı dengeli bir beslenme planı vücuda yeterli miktarda
çinko alımı sağlayabilir.
Vejeteryanlar diyet kaynaklarına dikkat etmelidirler. Çünkü
bazı gıda hazırlama teknikleri ve gıda eşleştirmeleri çinko yararlılığını veya
emilimini etkileyebilir.
Sınırlı çinko alımı olan yaşlı yetişkinler bağışıklık
sistemlerini güçlendirmek için çinko içeren bir multivitamin veya mineral takviyesinden
yararlanabilir. Ancak önce bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Kaynaklar
6 January 2018
Food and Nutrition Micronutrients
Katleen Zelman
19 April 2018
Healthline Nutrition
Helen West
14 November 2018
Healthline Nutrition
Jillian Kubala
Çok faydaları varmış öğrenmiş oldum teşekkürler.
YanıtlaSil