Gıda Etiketleri Okunduğunda Yanlış Algılananlar
Gıda alışverişi yaparken paket üzerindeki etiketlerin
yeterince açıklayıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bu konuda daha temkinli
olun. Ambalaj etiketinde yazılanlar sizi yönlendirecek şekilde düzenlenmiş
olabilir. Gerçekler her zaman tam da sizin düşündüğünüz gibi olmayabilir.
Yağsız
ve Şekersiz Ürünlerin Sağlıklı Olduğunu Düşünebilirsiniz
Uygulamanız gereken diyete bağlı olarak şeker veya yağı
kesmek, sağlık hedeflerinize ulaşmanızı sağlayabilir. Ancak dikkatli olun. Yağı
azaltılmış ürünler fazladan sodyum ya da şeker içerebilir. Düşük şeker
genellikle daha fazla tuz ve/veya yağ anlamına gelebilir.
Piyasaya çıkarılan her ürüne lezzet katabilmek için farklı
bir şeyler ekleniyor. Ayrıca siz tam yağlı bir ürün tüketerek daha sağlıklı da
olabilirsiniz. Örneğin az bir miktar normal patates cipsi yemek isteğinizi köreltirken, daha az yağlı olduğu
için büyük boy cips paketinin hepsini tüketmek sağlıklı değildir.
Porsiyon Boyutu Önemlidir
Bir torba cips tüketirken önerilen porsiyon büyüklüğünü
geçtiğiniz takdirde, düşündüğünüzden daha
fazla yağ ve kalori almış olursunuz. Kolay bir önlem olarak, bir pakette kaç
porsiyon olduğunu hesaplayın. Ya da bir paketin yarısının tüketilmesi halinde
ne kadar kalori aldığınızı hesaplayın. Tek sunumluk gibi görünen paketler daha
yanıltıcı olabilir. Şeker çubukları gibi küçük ögelerde bile kaç adet tükettiğiniz çok önemlidir. Ürünün tek
elinize sığması ve bir oturuşta tüketebileceğiniz porsiyon boyutunda olması, sizin
için uygun miktarda olduğunu göstermez.
‘’Tamamen
Doğal’’ Ya Da ‘’Organik’’ Aynı Anlama Gelmez
Sertifikalı organik ürünler bir takım kriterleri karşılamak
zorundadır. Sözgelimi organik bitkisel ürünler sentetik gübre, böcek ilacı,
herbisid kullanılmadan üretilir. Etler ise antibiyotik ya da hormon verilmeyen
hayvanlardan elde edilir.
Bununla birlikte eğer etikette ‘’Tamamen Doğal’’ yazıyorsa
böyle katı bir kural yoktur. Bunun anlamı ürünün asgari düzeyde işlem görmüş
bir gıda olmasıdır. Ama her üreticiye ve ürüne göre asgari düzeyde işlem görmüş
deyimi farklıdır. Daha emin olmak için etiketlerde sizin için önem taşıyan
diğer özellikleri de kontrol edin.
Serbest
Dolaşan Hayvan Terimi Açık Havada Doğal Yoldan Beslenen Hayvanları İşaret
Etmiyor Olabilir
Serbest gezen hayvanlar deyimi ile sürekli olarak kafese kapatılmamış
hayvanlar kast edilir. Fakat bu terim, hayvanların istedikleri zaman dışarda
dolaşmakta özgür oldukları anlamına gelmiyor. Bütün yaşamlarını kapalı bir binada
geçiriyor olabilirler. Güneş ışığına
biraz erişiyor olabilirler, ama bütün bunlar doğada serbestçe dolaştıkları
anlamına gelmez.
Her
Gıdada Bulunan Şekerin Besin Değerini Aynı Düşünmemek Gerekir
Süt ya da meyve gibi yiyecekler doğal şeker içerirler. Fakat
şekerin yanı sıra çok önemli besin maddeleri ile de doludurlar. Öte yandan
sofra şekeri, mısır şurubu ve bal gibi ürünlerin içerdiği şeker gereksiz kalori
yüküdür. Ürünün sadece şeker içeriğine
bakarak karar vermek, çok doğru değildir. Ürünü tam olarak ne için tükettiğinize
dikkat etmelisiniz. Örneğin amacınız kalsiyum almaksa, sütteki şeker miktarını
göz ardı edebilirsiniz.
İpucu:
Etiket üzerindeki bileşenlerin sıralamasında, eğer şeker birincil sıralarda ise
o zaman gereksiz bir yükleme yaptığınızı düşünebilirsiniz. Şeker ikinci yarıda
yazılı ise daha az şekerli ürün tükettiğinizden emin olabilirsiniz.
Etikette ‘’Gerçek Meyvelerle
Hazırlanmış’’ Yazıyorsa Bunun Anlamı Paketlenmiş Bir Meyve Değildir
Gerçek meyve ile yapılmış olduğu iddia edilen bir ürün,
gerçekten de meyve içerir. Ancak bu ilave şekerleri ya da yapay lezzetleri de
içermediği anlamına gelmez. Gerçek meyve ile üretilmiş olan bir ürünün de
etiket listesini kontrol etmenizi öneriyoruz.
Tam Buğday Ekmeği İle Tam Tahıllı Ekmek Arasında Fark Vardır
Kural olarak en sağlıklı ekmekler % 100 tam buğday ya da %
100 tam tahıllı ekmeklerdir.
Üretim sırasında öğütülecek taneler 3 parçaya ayrılır. Bunlar
çekirdek, endosperm ve kepektir. Çoğu ürün işlenirken önemli vitaminleri,
proteini, yağları ve lifleri içeren kepek ya da tohum bileşeninin büyük bir
kısmını kaybeder. Buna rağmen son ürün, bütün tahılı miktar olarak gramaj
kaybına uğramadan tutabilir.
Bunun anlamı bir etikette yüzde belirtmeden tam tahıllı yazıyorsa,
bu ürün daha başka rafine unları da içerebilir demektir. Tam buğday ekmeği
demek, bir tam çekirdeğin 3 parçasının da kayba uğramadan ürüne işlendiği anlamına
gelir. Tam tahıllı denildiğinde ise üründe farklı tahıl türleri var demektir.
Glüten
İçermeyen Ürünü ‘’Sağlıklı’’ Diye Düşünebilirsiniz
Çölyak hastalığınız ya da glüten intoleransınız yoksa diyetinizden
glüten kesmeniz çok anlamlı değildir. Gerçek şu ki normal ekmek yerine glütensiz
ekmek tüketmeyi alışkanlık edinirseniz, vücudunuza pek de iyilik yapmış
sayılmazsınız.
Glüten aynı zamanda ekmeğin şeklini korumasına yardımcı olur.
Eğer glüten üründen uzaklaştırılacaksa, üreticiler istenen tekstürü sağlamak
için mecburen ürüne mısır şurubu ya da şeker eklemek zorunda kalacaklardır. Birçok
glütensiz ekmek türünde normal bir ekmekten daha fazla yağ ya da şeker vardır.
Üründe Bulunan Yağ Tipine Bakınız
Besin etiketi üzerinde bulunan toplam yağ, gram başına karbonhidrat
veya proteinden daha fazla kalori içerdiğinden, yüksek yağ içeren ürünler
yüksek kalorili olma eğilimindedir.
Etiketi biraz daha incelerseniz doymuş yağlar ve trans yağları
da görürsünüz. Doymuş yağlar özellikle trans yağlar, kalp hastalıkları ile
yakından ilişkilidir.
Bazı üreticiler aynı zamanda kalp ve kolesterol için yararlı
olan ‘’iyi’’ tekli doymamış yağları ya da çoklu doymamış yağları listelemeyi
seçerler. Buna dikkat etmenizi öneriyoruz.
Sağlıklı
Görünen Ambalajlar Sağlıklı Ürün İçermeyebilir
Bir ürünün ‘’Tarladan Hasat Edilmiş’’ ibaresine sahip olması,
onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Kesin karar vermek için bileşenleri daha
yakından inceleyin. Kalori, yağ veya şeker bakımından çok yüksek değerler
içeriyor olabilir.
Paket etiketini dikkatlice inceleyin ve ne satın aldığınızı
gerçek anlamda öğrenin.
Etikette
Günlük Alacağınız Miktar Yüzde Olarak Yazabilir
Etikette yazan vitaminlerin, minerallerin ve diğer
besinlerin yanında gördüğünüz günlük % değeri size ait bireysel ihtiyaçları değil,
ortalama beslenme kriterlerini esas alır. Etikette yazılan günlük alınması
gereken % miktarı, sağlıklı bir yetişkin
için ortalama alınması gereken 2000 kalorilik diyet temel alınarak hesaplanır.
Oysaki pek çok kişi bundan daha az ya da daha çok miktarda vitamin, mineral vb.
tüketmelidir.
Büyük ihtimalle gıdalardan aldığınız vitaminler aşırı doz
olmayacaktır. Ama vitamin değerleriniz düşük ise, takviye bir ilaç alıp
almamanız gerektiğini doktorunuza sorun. Etiket bilgilerine göre yeterli doz
aldığınızı düşünmeyin.
Kaynak:
Readers Digest
Marissa Laliberte
How to Read Nutrition Labels
Çok istifade ettim yazıdan. Bir birine benzeyen ibareleri karıştırmamak çok önemli. Gezen tavuk, organik,doğal, glutensiz, şekersiz kelimeleri bizi bazen yanıltabiliyor. Teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilNazik ilginize çok teşekkür ederim.
Siltoplum ne kadar bilinçli olur ona göre davranırsa üreticiler de o derece dikkat ederler değerli bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilSon derece motive edici ilginiz için çok teşekkür ederim
Sil