Açık Esmer Şeker İle Koyu Esmer Şeker Arasındaki Fark



Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki beyaz şeker ve kahverengi şeker aynı şekilde rafine edilir. Yani birisi diğerinden daha yararlıdır ya da daha az zararlıdır diye bir şey düşünülmemelidir. Her ikisi de aynı şekilde işlenir, en son aşamada kahverengi şeker, pekmez ile kaplanır.
Esmer şeker açık renkte ya da biraz daha koyu renkte olabilir. Mutfakta ya da genel günlük kullanımda hangisini kullanacağınıza karar veremiyorsanız bu yazıda size ikisi arasındaki küçük farktan bahsedeceğim.
Kekinizi pişirme sırasında, tarifiniz için hangi şekeri seçeceğiniz konusunda bir kararsızlık yaşadınız mı?

Fark Ne?

eğer ürünün  tarifinde sade toz şeker kullanımının tercih edilmediği belirtiliyorsa, esmer şeker kullanılır. Sözgelimi kahveli kek yapıyorsanız ya da biraz daha karamelli baskın tatlar istiyorsanız esmer şeker tercih edebilirsiniz. Kahverengi şekeri diğer şekerden ayıran madde pekmezdir. Beyaz şeker rafine edildikten sonra şekere pekmez eklenir ve rengi esmerleşir.  Esmer şeker ne kadar çok pekmez içerirse, rengi de o kadar koyu olur.
Açık kahverengi şeker % 3.5 melas içerir. Koyu kahverengi şeker için ise bu miktar yaklaşık 2 katına çıkar. (% 6.5) Buna paralel olarak koyu kahverengi şekerin kalori miktarı da açık kahverengi şekerden daha yüksektir.
Koyu kahverengi şekerin tadı şekerleme ya da karamele daha yakındır. Beyaz şekerden daha derin ve karmaşık bir tada sahiptir.


Hangi Şekeri Kullanalım

Tarifinizde açık ya da koyu esmer şeker ayrımı yapılmıyorsa, muhtemelen açık kahverengi şeker kast edilir. Fakat zencefilli  kurabiye yapacaksanız, koyu kahverengi şekerdeki pekmez tadı, tarçın, zencefil ve karanfille çok daha iyi uyum sağlar.

Açık Veya Koyu Kahve Şeker Nasıl Birbirinin Yerine Kullanılabilir

Bunları birbirinin yerine kullanabilirsiniz. Herhangi bir malzeme ekleyerek veya çıkartarak bir tür şekeri ile diğeri ile telafi etmeniz gerekmez. Bu nedenle mutfağınızda ne olduğuna bağlı olarak, her iki esmer şeker arasında güvenli bir geçiş yapabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Aslında çok fark yokmuş, kullanım alanına göre seçim yapmak en doğru olanı o zaman. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında sizin de fark edeceğiniz gibi önemli bilgi beyaz şeker ile esmer şeker arasında fazla fark olmaması kalanı ince detay ...

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar