Akıllı Dövmeler Ateş Ölçebiliyor Güneş Yanığını Ölçebiliyor Ve Belki de Hastalıklara Tanı Koyabiliyor



Akıllı Dövmeler Ateş Ölçebiliyor Güneş Yanığını Ölçebiliyor Ve Belki de Hastalıklara Tanı Koyabiliyor


Dövmeler insan cildinde uzun bir geçmişe sahiptir. Alplerde bulunan 5000 yıllık bir cesette dövme olduğu saptandı. Dövmeler çoğunlukla dekorasyon statü sembolleri ve ritüellerin bir parçası olarak hizmet verirken Colorado Boulder Üniversitesindeki araştırmacılar dövmelerin tıbbi amaçlara da hizmet edebileceklerine inanıyorlar.
Araştırmacılar son derece küçük mikrokapsüller içine özel boyalar yerleştiriliyor. Burada zekice yapılan uygulama, kullanılan boyaların ısı ve güneş ışığı gibi çevresel parametrelere tepki vermesidir.
Örneğin bir dövme sadece vücut sıcaklığı yükseldiğinde görünür hale geliyor. Bir başka dövme ise güneş yanığının önlenmesine yardımcı olmak için belli yoğunlukta güneş ışınları cilt üzerine düştüğünde ortaya çıkıyor. Araştırmacılar bu tür yaklaşımları geliştirilerek bazı hastalıkları ve sağlık durumlarındaki çeşitli değişimleri saptayabilecek diğer dövmelerin oluşumuna yol açacağına inanıyorlar. Halihazırda bu konsept araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bulunuyor.

Kaliforniya Üniversitesi San Diego ve Toronto Üniversitesinden gelen araştırmacılar geçici dövme teknolojisini kullanarak iyon seçici elektrotları (İME) uygulamak için bir yöntem geliştirdiler. Yöntem cildin yüzeyindeki Ph seviyelerinin kolay bir şekilde ölçülmesine izin veriyor, bu da vücut tarafından ne kadar ter salgılandığının bir göstergesi oluyor. Bu ince ayar elektrotlar atletik antremanlardan, metabolik bozuklukların teşhisine kadar çeşitli kullanım alanlarına sahipler.
Daha önce bu amaçla kullanılan elektrotlar deride terleme olduğunda uzun süre ciltle temasta kalma konusunda çok iyi değildiler. Geçici dövmeler bu problemi çözmek için kullanılıyor. Üstelik bu yöntemde maliyet de düşüyor.
Farklı duyu materyalleri kullanılarak dövmeler tıp ve kozmetik alanında araştırmacılara potansiyel olarak ilgi duydukları potasyum, sodyum ya da magnezyum gibi ter bileşenlerini tespit etmek için de geliştirilebilir.
Yani cildinize geçici dövme gibi yapışan bir tıbbi sensör doktorların hastalardaki metabolik problemleri veya antrenörlerin antreman rutinlerine ince ayar yapmasını kolaylaştırabilir. Bu sensörler gülen bir yüz gibi şekillendirilmiş ince ve esnek bir pakette geliyor. Slogan da buna çok uygun ‘’Gülen yüz ciddi işler yapıyor!’’
Elektrodları gizleyebilecek bir tasarım düşüncesi ile yola çıkan araştırmacılar bu  teknikle  gerçekleştirilebilecek tasarım çeşitlerini de araştırıyorlar.
Yapılan çalışmalarda metabolik strese yanıt olarak cildin PH seviyelerindeki değişiklikler tespit edilebilir. İyon seçici elektrotlar tıp araştırmacıları ve atletler tarafından zaten kullanılıyor. Fakat bu gelişme Addison hastalığı gibi altta yaran metabolik hastalıklara dair ip uçları verebilir. Ya da sadece bir sporcunun antreman sırasında yorgun olup olmadığının ipucunu verir.
Aşağıda şeker seviyesine göre renk değişimi görülüyor.


Cihazlar ayrıca cilt sekresyonlarının izlenmesi için kozmetik endüstrisinde de yararlıdır. Ancak mevcut cihazlar henüz hantal kalıyor. Ya da terli cilde bağlı kalmaları zor olabiliyor. Yeni dövme tabanlı sensörler testler sırasında yerlerinde kaldılar ve bunları kullanan insanlar egzersiz yaparken, terledikleri zaman bile işlevlerini yapmaya devam ettiler. 
Akıllı dövmeler ile kalp hastalarını hastaneden çıktıktan sonra izleyebildiğinizi veya sporcuların dehidrasyonunu önleyebildiğinizi ya da vücudunuzun reçeteli bir ilacı tam doğru konsantrasyonda almasını sağladığınızı düşünün.
Tabii ki şu anda tüm laboratuvar çalışmaları ve klinik uygulamaya girebilecek gerçek dövmeler çok uzakta görünüyor. Yine de henüz araştırma aşamasında olan bu çalışmalar gelecekteki teknolojik boyutları düşünüldüğünde oldukça heyecan verici.

Kaynak: Medgadget december ,2018

Yorumlar

Popüler Yayınlar